La Naia té 10 anys i és una de les nenes més grans que hi participen. Des de fa força temps assisteix a les trobades que organitzen mensualment l’associació de mares de Tarragona, Tecletes i la residència La Mercè de la ciutat. Es tracta del projecte Horitzons, una activitat en què tres generacions es troben un cop al mes i aprenen les unes de les altres mitjançant l’estima, l’admiració i la comprensió mútues. Enguany la iniciativa compleix la seva sisena edició.

Segons explica la Maru, una dels caps visibles de Tecletes, “la idea del projecte va sorgir gràcies a la inquietud d’un soci de l’entitat per impulsar alguna activitat que involucrés els nens i nenes amb altres col·lectius socials. D’aquesta manera va néixer Horitzons”.

Les activitats que programen cada mes són molt diferents. Des de jocs de taula i manualitats, passant per receptes de cuina, contes, cançons o jocs tradicionals. La Maru comenta que “l’activitat és el de menys, és només l’excusa per venir i compartir una estona amb els avis i àvies. Tenim sempre moltes ganes de veure’ls”. Després de sis anys s’ha creat un vincle molt fort: “Pensa que hi ha àvies que han vist pràcticament néixer i créixer alguns dels nostres fills. Quan els veuen ara ja més grans recorden que elles els van veure a la panxa.”

El projecte Horitzons no només propicia la creació de forts vincles emocionals entre avis i infants, sinó també d’un indubtable intercanvi d’experiències i coneixement mutu. “Aquí tots aprenem moltíssim. És una activitat compartida molt enriquidora i de poc més d’una hora en què sovint es parla de temes molt diversos, com fins i tot de la mort”, assegura la Ivet, mare de la Naia i integrant de Tecletes.

El futur del projecte sembla consolidat i la gran complicitat teixida entre ells es va evidenciar enguany quan Tecletes van ser les escollides per fer el pregó de les festes de la residència La Mercè. “Va ser un orgull i ens vam sentir molt estimades. De fet, el text del pregó resumia molt bé el que signifiquen els avis per nosaltres”, explica la Maru.

El col·lectiu Tecletes compta actualment amb 70 famílies sòcies però el projecte Horitzons és gratuït i està obert a qualsevol família que vulgui participar-hi. Per fer-ho tan sols cal enviar un correu electrònic a [email protected].

Text: David Oliete
Fotos: Tecletes

Etiquetes: ,