El Centre Excursionista Tarragona està d’aniversari. L’entitat ha complert cinquanta anys d’història, havent aconseguit diverses fites històriques i sent una de les associacions referents al territori català. Fruit d’aquesta rellevant tasca, aquest dimarts 24 d’octubre rebran la Medalla de la Ciutat per part de l’Ajuntament de Tarragona.

Com moltes de les entitats d’arreu de Catalunya, el Centre Excursionista Tarragona ha patit alts i baixos al llarg del mig segle d’història, però fan una valoració positiva d’aquests anys. Així ho constata l’actual president, Jordi Aluja: “No ens podem queixar pas de la trajectòria històrica i dels èxits esportius i organitzatius aconseguits. Cal recordar que som una entitat sense ànim de lucre i amb un funcionament completament voluntari per part dels socis”.

El paper dels diversos presidents

Molts han estat els presidents que han passat pel Centre Excursionista Tarragona. En concret: Julio Valderrama, Josep Lerín, Lluís Laborda, Joan Solé, Pedro Garcia Brito, Margarita Aguilà i l’actual president, Jordi Aluja. Aquest últim, precisament, fa valdre que “tots hem mantingut l’associació en el temps sense que perdés la seva essència, treballant per gaudir de la muntanya en tots els seus vessants”.

Aluja posa amb valor el paper de Margarita Aguilà, primera i única presidenta de l’entitat durant vint anys. Durant el seu mandat es van realitzar expedicions fins i tot a l’Everest i per poc no es va assolir l’ascens. A més, va organitzar el 25è aniversari de l’entitat i va iniciar l’edició de la revista Camins d’Aventura, entre molts d’altres.

Membres del Centre Excursionista Tarragona, a l’Aneto

L’associació la conformen actualment 580 socis. El president del Centre Excursionista Tarragona detalla que la captació es fa oferint “una bona oferta de sortides de diferents dificultats i especialitats, així com una bona agenda de processos formatius per obtenir o augmentar els coneixements per acomplir qualsevol activitat al medi natural amb seguretat”.

La importància de la formació

Precisament l’àmbit formatiu i de tecnificació és una de les premisses de l’associació. Es tracta d’una de les responsabilitats de l’entitat que es prenen molt seriosament per evitar incidents i accidents a la muntanya. “El gaudi d’aquest esport és encara més gran si està inclosa la paraula seguretat, que és clau”, afirma Jordi Aluja.

Moltes han estat les fites que ha aconseguit el Centre Excursionista Tarragona durant aquests cinquanta anys. Ressalten, entre d’altres, l’organització de les Marxes de Regularitat, sortides nocturnes, aplecs i el Campament General de Catalunya Infantils i Juvenils. Esdeveniments que representen el treball d’un any i alts pressupostos. Aluja també recorda els campionats d’Espanya d’escalada, on la seva entitat va aconseguir la medalla de plata en dificultat i un altre de bronze de rapidesa, els campionats de Catalunya i Espanya d’Esquí de muntanya, on diversos esportistes van quedar en les primeres posicions o les diferents ascensions arreu dels principals cims del món. En aquest sentit, Aluja destaca molt especialment dues de 7.135 m al cim Nun, a l’Himàlaia, que “van representar un abans i un després en el que podiem arribar a fer des de molts punts de vista”, i l’ascens a l’Annapurna. Precisament, el seu últim tram es va fer per una nova via que actualment porta per nom ‘Via Tarragona”. “Va ser el primer 8.000 plenament de l’entitat i primera ascensió estatal”, recorda el president del centre.

Excursionistes del CET, als Alps

El Centre Excursionista Tarragona va iniciar les expedicions l’any 1968. Des de llavors, molt han millorat les condicions. Avui dia s’empra un material molt més lleuger i amb prestacions molt importants. Així mateix, la medicina fisiològica ha fet avançament per poder informar i ajudar a pal·liar els efectes del fred i de l’alçada, i el suport logístic de les empreses locals “no té res ha de veure amb trenta anys enrere”, diu Jordi Aluja.

Actualment, el centre només disposa del grup d’escalada. Tot i això, durant els anys 80 i 90, l’entitat va gaudir de més de 750 socis, i van sorgir d’altres seccions com el grup de Natura, junt amb altres entitats com el GEPEC. També disposaven del grup d’Esplai on nenes i nens de 7 a 16 anys entraven a poc a poc en el coneixement de la muntanya, etc.

Un ‘honor’ rebre la medalla a la ciutat

Jordi Aluja remarca també el bon tracte vers la natura i l’estima que tenen per ella: “La natura és el mitjà on acomplim les nostres activitats i com no pot ser d’altra manera, és objecte de l’observació i la protecció d’aquest, però també estem per la sensibilització i educació ambiental, molt important que els joves rebin aquests valors fonamentals. D’aquesta forma, argumenta que el nostre pas per qualsevol medi natural no s’ha de notar i respectar sempre la natura i molt especialment totes les normes dels espais protegits. Som patidors del canvi climàtic i conscients que haurem de regular espais i persones per fer algunes activitats”.

Com a deures de futur, l’entitat vol crear una formació adequada per obtenir monitors de rocòdroms i d’escalada, àrbitres de competició, muntadors de vies i l’obtenció d’un rocòdrom públic per Tarragona. L’altre projecte a futur són la major implicació de les nenes i els nens de 6 a 17 anys, amb l’objectiu de tornar a oferir un esplai o quelcom més. “Les noves generacions són molt rellevants per fer la festa dels cent anys del Centre Excursionista Tarragona”, expressa entre rialles Aluja.

Per al Centre Excursionista Tarragona rebre la Medalla de la Ciutat és, en paraules d’Aluja, “un honor molt gran”. “Creiem en la nostra trajectòria, som mereixedors d’un reconeixement que fem extensiu a les entitats germanes de la ciutat”.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Centre Excursionista Tarragona