Conservant les festes de Sant Magí i Santa Tecla

El paper de la BHMT en la recuperació de les tradicions tarragonines

La recuperació de les festes de Tarragona a la dècada dels anys vuitanta del segle passat va anar lligada a una intensa investigació i documentació. És important la tasca que s’ha fet al llarg d’aquests anys de recuperació de balls i tradicions que havien quedat en l’oblit o s’havien perdut.

Una de les persones que millor coneix les festes de la ciutat és el Jordi Bertran, gestor cultural i filòleg que ha realitzat nombrosos estudis al respecte i ha impulsat la recuperació de molts elements del Seguici. En aquest capítol de De la Biblioteca a la Ciutat ens centrem en les festes de Sant Magí i Santa Tecla, però la documentació conservada a la Biblioteca Hemeroteca Municipal, sobre altres actes i esdeveniments festius de la ciutat, és també molt àmplia.

Documentar la història és possible gràcies a la consulta de llibres, cartells i programes, la descoberta d’imatges o la consulta de la premsa antiga, que ens traslladen a d’altres èpoques i permeten conèixer com eren les processons, com vestien els gegants o quines colles castelleres van actuar en una determinada diada.

Des de la Biblioteca vetllem per la conservació i difusió del ric patrimoni festiu tarragoní. En aquest sentit hem impulsat exposicions i catàlegs del fons de programes i cartells dels principals esdeveniments festius de la ciutat, una bona part dels quals estan digitalitzats i poden ser consultat a través de la web.

Text: Elena Virgili (directora de la BHMT)
Vídeo: Marc Solé

2 thoughts:

  1. Crec que la idea és bona però cal millorar-la perquè al meu entendre hi ha massa presència de l’actor/estudiós que parla. Interessa allò que es diu sempre hi quan sigui documentat amb molts més testimonis fotogràfics.

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Articles relacionats