Conèixer el passat casteller

El sisè i darrer vídeo de la sèrie De la Biblioteca a la Ciutat l’hem dedicat als concursos de castells, aprofitant que enguany se’n celebra la vint-i-sisena edició. En aquesta ocasió, ens apropa als fons de la Biblioteca Hemeroteca Municipal el Jordi Suriñach, periodista i casteller, coautor del darrer llibre sobre les 25 edicions del concurs de castells.

Sobre castells, colles i actuacions castelleres s’han escrit molts llibres monogràfics i articles en publicacions especialitzades. Però també la premsa i publicacions periòdiques han fet i fan un tractament acurat de les diades castelleres i del concurs. L’interès en el fet casteller cada cop és més important. Els darrers anys, la possibilitat de consultar la premsa digitalitzada que es troba penjada a la xarxa ha facilitat la feina a molts investigadors i ha servit per conèixer millor el passat casteller.

Continua llegint

Conservant les festes de Sant Magí i Santa Tecla

La recuperació de les festes de Tarragona a la dècada dels anys vuitanta del segle passat va anar lligada a una intensa investigació i documentació. És important la tasca que s’ha fet al llarg d’aquests anys de recuperació de balls i tradicions que havien quedat en l’oblit o s’havien perdut.

Una de les persones que millor coneix les festes de la ciutat és el Jordi Bertran, gestor cultural i filòleg que ha realitzat nombrosos estudis al respecte i ha impulsat la recuperació de molts elements del Seguici. En aquest capítol de De la Biblioteca a la Ciutat ens centrem en les festes de Sant Magí i Santa Tecla, però la documentació conservada a la Biblioteca Hemeroteca Municipal, sobre altres actes i esdeveniments festius de la ciutat, és també molt àmplia.

Continua llegint

La Setmana Santa a Tarragona

Un dels fons més importants de cartells i programes que es conserven a la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona és el relacionat amb les festes de Setmana Santa. L’any 1928 es van començar a publicar cartells i opuscles de la mà del Sindicat d’Iniciativa i de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa. D’això ens en parla Quim Mas, coordinador de les publicacions de l’Agrupació, en el segon vídeo de la sèrie De la Biblioteca a la Ciutat. Bon coneixedor d’aquest fons i de la importància de la conservació de la documentació.

Part d’aquesta col·lecció ens va permetre realitzar dues exposicions de cartells els anys 2000 i 2001, i una publicació Cartellisme i Setmana Santa Tarragona 1928-2000, així com un catàleg que recull els primers opuscles publicats per l’Agrupació d’Associacions titulat Setmana Santa Tarragona 75 anys d’opuscles (1928-2003).

Continua llegint