La distinció al Mèrit Esportiu que l’Ajuntament de Tarragona atorgarà a Íngrid Culebradas aquest dijous li servirà “per donar a conèixer a la població el culturisme natural“. Es tracta d’una modalitat de fitness que ha crescut en els darrers anys a escala d’associacions i que fuig del culturisme tradicional que tothom coneix, a vegades molt relacionat amb les substàncies dopants.

L’Íngrid va ser mare l’any 2013. Amb motiu del naixement del seu primer fill va guanyar pes “i no aconseguia treure’m els quilograms de sobre”. La tarragonina detalla que va ser un company de feina el que la va engrescar “perquè em deia que tenia un bon biotip per competir”. A poc a poc va iniciar-se en el culturisme natural i va recuperar i millorar la forma fins a decidir-se a competir en aquesta modalitat.

Entrenaments quatre i cinc dies durant la setmana

Culebradas explica que “he aconseguit convertir un hobby en un model de vida”. De fet, aquest era el repte. Quan no té competició, entrena quatre dies a la setmana durant una hora i mitja, amb rutines per guanyar més força. Sense cap torneig a la vista, es pot permetre el que ella defineix “com algun dia diferent”, on pot gaudir de la vida social “i menjar el que no toca un cop per setmana”. En canvi, quan hi ha una competició a la vista, els entrenaments s’incrementen a cinc dies i la dieta comença a ser més estricte.

Precisament l’alimentació té molt a veure en l’estat de forma de l’Íngrid. Un 70 %, segons detalla. A més, a banda de la força aconseguida amb els entrenaments, durant les competicions entra en joc el paper psicològic, ja que “és difícil no equivocar-se”.

La culturista tarragonina fa valdre que des de fa deu anys les associacions de culturisme natural s’han donat a conèixer i “ja som més de 1.000 competidors” i molts d’ells competeixen a escala mundial. L’objectiu és plasmar que “treballant el teu cos i amb una alimentació sana es pot arribar a un alt nivell competitiu”.

2016: Inici de les competicions

L’Íngrid comença a competir l’any 2016 amb molta força. Va quedar tercera en la primera competició que va fer, amb el nivell més essencial. Una situació que la va portar a pensar en nous reptes. Recorda que “ni molt menys pensava a obtenir bons resultats, però vaig veure que no m’anava malament i que el cos em responia”. En aquest sentit, explica que per practicar aquest tipus d’esport cal tenir una figura molt simètrica i, a voltes, pot ser complicat.

L’any 2022 va aconseguir diverses fites, com el Campionat d’Espanya Bikini Fitness Màster +40, el primer lloc al World Challenge Bikini o la doble medalla al Campionat del Món, entre d’altres. Tot i aquests grans registres, Culebradas creu que “el meu any encara ha d’arribar”. El passat 2023 va assolir el pas a la categoria de Professional i ja s’està preparant per començar a competir en aquest nivell el pròxim 2025 perquè necessita guanyar massa muscular.

Compaginar la seva feina a torns, la família, els entrenaments i competicions li és complicat. “Hi ha setmanes que segons els meus horaris laborals és més dur i no tens ganes de res”, afirma l’Íngrid. És conscient que és complicat combinar-ho tot plegat, però valora molt l’ajuda de la seva parella per continuar endavant.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Íngrid Culebradas