La Llar d’Infants El Ninot ha estat reconeguda en l’última edició dels Premi IMET d’Educació en la categoria d’Educació Infantil de primer cicle. Ha estat gràcies al projecte Racó d’Intercanvi. Una iniciativa, que segons afirma l’equip educatiu, “no ens ho plantejàvem inicialment com un projecte, ja que l’objectiu era donar una segona vida a la roba que tenia una companya, oferint-la a les famílies que ho necessitaven”.

Una idea que neix de la proposta d’una companya del centre educatiu

Així, i veient la resposta i les necessitats de les famílies, van decidir començar a donar forma al projecte sota diverses premisses principals com col·laborar en la cura i benestar dels infants, crear una xarxa d’acompanyament entre les famílies i l’escola, veure l’adult com un model d’aprenentatge o fomentar l’intercanvi com a eina d’educació per a la sostenibilitat.

La idea sorgeix a través d’una companya del centre. Ella té dos fills que ja s’han fet grans i proposa portar la roba per fer una donació a les famílies que ho necessitin. Més endavant, l’equip educatiu decideix començar amb Racó d’Intercanvi i buscar un espai permanent a la llar on assentar la iniciativa.

Va participar en la idea tota la comunitat educativa del centre: alumnat, famílies i equip docent. L’espai està disposat en un lloc de pas a dins la llar, on es troben unes prestatgeries en les quals hi ha la roba classificada per tipus de peces que les famílies poden agafar.

Com funciona el Racó d’Intercanvi?

En el mateix indret hi ha una cistella gran de vímet on es deixa la roba que es vol donar. Hi ha una persona encarregada de buidar la cistella i, un cop revisada, es classifica a les prestatgeries. Així mateix, la roba també es classifica per temporades.

Des de la llar d’infants tarragonina expliquen que “també ens trobem amb algunes demandes, famílies que ens diuen quina necessitat tenen i procurem buscar si podem cobrir-la”. D’altra banda, més enllà de la roba, s’afegeixen espais extraordinaris ocasionalment per Nadal, Sant Jordi, el Carnestoltes o l’inici del curs escolar.

Superat el primer curs escolar, el projecte té, de moment, continuïtat. Des de la LLIM El Ninot consideren que “mentre hi hagi una resposta positiva per part de tota la comunitat educativa, seguirà”.

L’equip docent valora molt positivament la involucració dels infants en el projecte, ja que “el gran valor que té és que ha sorgit a partir de les necessitats i demandes familiars d’una cosa molt bàsica i important com és la cura i benestar personal i ha desenvolupat en actuacions que van més enllà, com són el fet de compartir i reutilitzar”. En aquest sentit, arriben a una clara conclusió: “Compartir és viure”.

Els Premis IMET d’Educació tenen la voluntat de reconèixer i difondre els projectes i experiències educatives que desenvolupen els centres escolars com a comunitat educativa integrada per professorat, alumnat, mares i pares i personal no docent, així com les que incorporen la participació extraescolar en un context de Ciutat Amiga de la Infància i Ciutat Educadora.

Text: Josep Gallofré

Imatges: LLIM El Ninot