La Sabina Martínez ha estat una de les tres esportistes reconegudes recentment amb la distinció al Mèrit Esportiu que atorga l’Ajuntament de Tarragona. Des de ben petita que la natació ha estat la seva passió fins al punt que, amb quaranta anys, encara es troba en actiu competint en categoria màster i assolint diversos èxits cada temporada.

Martínez va començar a practicar natació amb tres anys i des dels deu que gairebé cada any assolia bones marques als campionats de Catalunya i Espanya. Va recórrer totes les categories fins arribar a l’absoluta, però va deixar de nedar a causa dels estudis. Amb 25 anys, ja en la categoria màster, opta per tornar al món de la competició “i des d’aleshores no he parat”.

Tenir els amics a la piscina

La nedadora va intentar compaginar els estudis amb els entrenaments, però va veure “que si no tens la dedicació absoluta era molt complicat”. Va deixar de nedar “perquè em veia gran per competir a escala absoluta”, comenta la Sabina. En acabar, trobava a faltar l’esport, la natació i la competició i recorda que “va anar tot molt lligat”. La natació havia estat molt important per a ella i assegura que “tenia els amics a la piscina”.

També enyorava “l’adrenalina de la competició, perquè és el que més m’agrada”. De fet, aquesta setmana vinent es desplaça a Doha (Qatar) per participar en el Mundial Màster. “Intento participar en tots els campionats que puc”, afirma la tarragonina. Actualment, forma part del CN AquaMàsters i amb el CN Tàrraco torna a competir en la categoria de Salvament i Socorrisme des de fa un parell d’anys.

L’esportista de Tarragona és especialista en aigües obertes i fa cinc anys va ser campiona del món. Es tracta d’un apartat de la natació que requereix molta exigència. La Sabina recorda que el mateix any d’assolir la fita mundial també va ser tercera absoluta de Catalunya amb 35 anys. “Poca gent ho pot dir”, comenta. Reconeix que es necessita més resistència perquè són proves més llargues i exigents, però també orientació i estratègia “perquè de vegades no guanya el que té més fons, sinó el que el que millor planteja la cursa”. En piscina, admet que li va bé el mig fons i la modalitat de papallona.

La Sabina detalla que la natació és un esport “poc agraït”, perquè és complicat que es plasmin els resultats. “Ha de ser el dia”, diu. Remarca que la psicologia té un paper molt important a l’hora de competir, ja que “si perds el cap el més fàcil és deixar-te anar i no assolir els teus reptes”.

La importància de l’esport femení

Per a Martínez és totalment necessari destacar que, com ella, “hi ha moltes dones esportistes i que és perfectament combinable els estudis i la família amb entrenar i competir. Així, doncs, rebla que “més enllà dels homes que surten a la televisió hi ha moltes dones que són referents”.

A la vegada, la Sabina Martínez també pot ser un valor afegit per a les persones que volen practicar esport en una edat més adulta. Considera que “no hi ha edat per fer esport ni competir”. En natació, per exemple, detalla que es veu gent de 90 anys que encara competeix. “I això és el més bonic, compartir instal·lacions amb gent de totes les edats”, esplaia. A més, fa valdre que existeix un alt nivell en la natació màster, per afegir que en la natació “hi ha lloc per a tothom”.

La Sabina ha de fer “malabarismes” per compaginar els entrenaments i competicions amb l’entorn laboral i familiar. Tot i tenir l’ajuda dels seus pares, admet que és complicat, però que sempre es pot trobar un forat i que la pràctica de l’esport és totalment necessària.

El principal repte per a la nedadora d’aquest 2024 és el Mundial de Doha. “Enguany hi ha molt de nivell, però intentarem quedar entre les cinc primeres en aigües obertes i en alguna prova de piscina”, expressa. De cara a l’estiu l’objectiu és preparar la Copa d’Espanya d’aigües obertes.

Martínez també és àrbitre de waterpolo i natació. Just quan va decidir tornar a practicar natació va optar per treure’s els títol. En resum, va tornar com a nedadora i com a àrbitre a la vegada.

Per la Sabina Martínez, rebre la distinció al Mèrit Esportiu és “un honor i un orgull, perquè és un guardó que em dona la ciutat després de tants anys dedicant-me a l’esport”. “Tot i que ara ja no soc professional, és molt gratificant”, conclou.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Sabina Martínez