L’ofici de matalasser és d’aquells de tota la vida. Molt ha canviat, però, la manera de fer quan fa uns anys es desplaçaven al domicili del client per confeccionar el matalàs amb diversos materials, fins i tot de llana. Avui dia, als establiments se’n troben de molts materials i característiques. És el cas de la Matalasseria Jordà, ubicada a l’avinguda Catalunya 22, amb una llarga història al darrere. Oberta des de 1965 ofereix tota mena de matalassos, coixins i complements de descans.

La Matalasseria Jordà va ser oberta pel pare del Joan, actual propietari. Amb catorze anys, doncs, va començar l’aprenentatge en un establiment de la ciutat i, als 23, va aixecar la persiana de l’actual botiga.

“El matalasser era aquell que anava casa per casa a arreglar els matalassos i a fer-los”, recorda el Joan Jordà, qui regenta la botiga des de 1994. Com anècdota, el seu pare sempre rememora que el primer matalàs que va fer va ser al mateix sòl del restaurant Tòful, a la plaça del Fòrum. En aquells moments, gran part es confeccionaven amb llana, un fet obsolet actualment. L’any 1995 van optar per deixar de fer-ne, ja que “a la nostra terra ja ningú n’utilitza”.

Els matalassos de molles, els més venuts actualment

Ara existeix una gran diversitat de matalassos de descans. Menys els d’aigua, a l’establiment de l’avinguda Catalunya treballen amb tota classe de materials. Pel que fa als que tenen més sortida, el Joan explica que “va a èpoques”. Durant uns anys el producte més venut era el fet amb espuma i posteriorment van prendre èxit els de molla. El 1986, amb la integració d’Espanya al Mercat Comú de la Comunitat Econòmica Europea i va haver-hi un auge del làtex. Aquest va anar decreixent a favor del matalàs viscoelàstic. Tot i això, Jordà comenta que “ara es tornen a vendre molt els de molles”. En aquest sentit, el propietari comenta que alguns clients “es tiren enrere amb les molles perquè tenen un record dels antics i ara tot plegat ja és molt més sofisticat”.

Aparador de Sant Valentí de la Matalasseria Jordà

L’assessorament per triar un matalàs és rellevant, ja que moltes persones no donen importància a la seva tria, com tampoc al coixí amb el qual dormen. “Depèn de cadascun”, diu Joan Jordà, el qual afegeix que s’ha de buscar “la relació entre el coixí i el matalàs”. “Cal saber com és la persona i aconsellar-lo”, expressa. És per això que el Joan dona “tot al temps del món” a qui entra a la matalasseria, fins al punt que els deixa provar “el temps que necessitin”.

La importància de l’assessorament

A la Matalasseria Jordà també són especialistes en coixins de descans. “La gent tampoc li dona importància i és fonamental”, referma. Així, doncs, cal tenir present que depenent de les característiques de cada persona “necessites un coixí o un altre”. “Tothom vol coixins viscoelàstics i aquests no són per tothom”, rebla. El Joan detalla que, a tall d’exemple, a un infant cal col·locar-li un coixí prim, mentre que una persona amb molta espatlla en necessita un de més gruixut. al propietari de l’establiment tarragoní li agrada que li expliquin “com dorm i com és” i d’aquesta forma assessorar-lo. En els darrers anys la botiga ha ampliat el seu estoc amb sofàs i butaques. “Sempre cerquem ampliar el negoci amb complements del mateix sector”, comenta.

Els àcars, l’enemic invisible dels matalassos

Els matalassos i coixins són un dels indrets que més agrada viure als àcars, uns insectes microscòpics que generen moltes al·lèrgies i que s’alimenten d’escames de pell humana, entre d’altres. Li preguntem al Joan sobre com evitar-los: “cal airejar cada dia el llit, abaixar els llençols i obrir la finestra uns minuts”. Amb el llit fred, l’àcar mor. A més, es recomana aixecar la persiana i, a ser possible, que entrin els rajos de sol directes.

Àrea de productes de descans de l’establiment

Quines són les claus per a un bon descans? Joan Jordà té clar que “has de tenir un bon producte”. Això no significa, segons el propietari, “comprar el més car, sinó que saps que t’anirà millor a tu”. “Has de provar i escoltar el teu cos”, diu. A més, recomana canviar periòdicament l’equip de descans. Un matalàs té una mitjana de vida de deu anys, aproximadament, tot i que depèn en gran part del material i característiques.

Pel que fa a la competència de grans superfícies, el propietari de la Matalasseria Jordà admet que “ens han fet mal”, però que per diversos motius “molta gent acaba tornant”. “En cap lloc trobaran l’assessorament que els pot donar el petit comerç”, conclou.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Matalasseria Jordà