BlocDigital

La nostàlgia friqui dels anys 80 i 90

La cinquena edició de la fira Starraco Unlimited presenta un gran nombre d’activitats relacionades amb la fantasia i ciència ficció amb ‘Bola de Drac’ com a protagonista

11/02/2022

Molts de nosaltres vam créixer amb Bola de Drac, Star Wars o els Màsters de l’Univers. Son Goku, Obi Wan Kenobi o He-man són noms que arrenquen un somriure quan s’anomenen. Els amants dels multiuniversos de ciència-ficció i fantasia podran reviure-ho de prop els dies 19 i 20 de febrer, quan tindrà lloc la cinquena edició de la Starraco Unlimited al Palau de Fires i Congressos.

Starraco Unlimited és una cita obligada per a tots aquells seguidors de les sagues galàctiques, personatges fantàstics o amants dels superherois i superheroïnes de Marvel, entre molts d’altres, i que tinguin ganes de veure aquests divertits personatges passejant com uns assistents més. “Intentem tocar el punt nostàlgic”, apunta Iván Carrasco, membre de l’Associació Starraco Unlimited. No se n’amaguen, es consideren friquis i “ho transmetem a través de tot el que portem”.

La casa del ‘Follet Tortuga’, a mida real

Els anys 80 i 90 seran molt presents al certamen. Ho faran amb una de les sèries més vistes pels nens i nenes d’aquella època: Bola de Drac. La sèrie animada d’Akira Toriyama serà la convidada estrella d’aquesta edició. “Va ser molt important per la joventut d’aquells temps”, rememora Carrasco. Així, tindrà lloc una exposició de vestits i armadures, es podrà veure la màquina que servia per mesurar al torneig d’arts marcials o diversos diorames. Però el que més destaca d’aquest apartat és una reproducció de la casa del Follet Tortuga, gairebé a format real. Construïda de forma sostenible, ha estat elaborada amb palets reciclats per Anna Jansà, també membre de l’associació Starraco.

Imatge de la casa del ‘Follet Tortuga’

Tant és el punt friqui, tal com ells mateixos ho expressen, d’aquesta casa, que s’ha construït fins i tot amb plànols. “Està cuidada fins al darrer detall”, comenta l’Anna. La tarragonina admet que era un dels indrets que “més em cridaven l’atenció de la sèrie”. Es defineix com una autèntica “fanàtica” de Bola de Drac i rememora aquells dibuixos fotocopiats que “intercanviaves amb els companys de classe”.

Bola de Drac, però, no serà l’únic element dels anys 80 i 90 del segle passat present al Palau. Per exemple, també hi tindrà presència Kitt, el vehicle del Cotxe Fantàstic. Tot i això, els organitzadors també han volgut jugar amb l’actualitat i es podrà veure una nina de dos metres i mig del Juego del Calamar. Tampoc s’han oblidat d’altres elements moderns com Warhammer, Marvel, DC o els Caçafantasmes. També hi haurà botigues, photocalls, food trucks, conferències o concursos en directe.

A més, incorporen una secció de videoconsoles retro dels anys 80 o 90. Així, es podrà jugar a videojocs que han marcat una època com l’Street Fighter, el Mario Bros o l’Space Invaders en aparells com la Master System, la Súper Nintendo o l’Atari 1800, entre d’altres.

La ‘Guerra de les Galàxies’, el punt de partida

Starraco Unlimited neix fa cinc anys per ser, en un principi, un esdeveniment dedicat totalment a Star Wars. L’Iván explica que es tracta d’una època on “la Guerra de les Galàxies estava molt de moda i per això vam optar per aquesta idea”. Posteriorment, i amb Carrasco com a responsable de continguts, es van adonar que el saló “s’havia d’ampliar” i es van decantar per l’aposta del multiunivers de la fantasia i la ciència-ficció.

Carrasco creu que durant els cinc anys de recorregut “hem complert amb els objectius”. Durant la trajectòria d’Starraco Unlimited, l’organitzador valora que “hem crescut molt” i ja són molts els aficionats d’arreu d’Espanya que coneixen l’esdeveniment. D’aquesta forma, per al 19 i 20 de febrer esperen gent arribada del País Basc, València, Madrid o Saragossa, entre d’altres.

Vehicle dels ‘Caçafantasmes’, en una edició anterior

Una fira que no té edat. Un públic variat i familiar. Es dona el cas que, sovint, els pares i mares intenten transmetre el friquisme als seus fills. “Pot venir un nen o nena de 12 anys i conèixer el Vegeta, per exemple”, argumenta Iván Carrasco. El membre d’Starraco Unlimited té una cosa molt clara: “La generació dels 80 va quedar molt arrelada al friquisme”. “Tornar a apreciar el que de petit et feia feliç fa que tothom ho gaudeixi encara més”. En aquest sentit, també estan previstos activitats i tallers per a ells.

Un 2022 ple d’activitats

Starraco Unlimited ha crescut al llarg dels anys. Tal és l’èxit de la fira que “hem decidit expandir-nos”, diu l’Iván. A l’abril organitzaran un saló de manga i anime a Sarrià de Ter, a finals de maig realitzaran el saló multidisciplinari VicFreak i al novembre està previst un saló de manga i videojocs a Tarragona.

La mostra de ciència-ficció i fantasia sempre guarda un espai pel vessant més solidari. “Intentem ajudar amb tot el que podem”, expressa l’organitzador. D’aquesta forma, hi haurà una zona on seran presents associacions benèfiques com Todos en Azul, CCAR, San Filippo BCN, Si Jo Puc Tu També i AFANOC TGN.

Text: Josep Gallofré

Imatges: J.M. Montserrat i Josep Gallofré



1 Comentari

  1. Susana
    18/02/2022 Respon

    Buenos días . Son plazas limitadas ?? Y que precio tiene

Deixa un comentari