La TGN Big Band està d’aniversari. La banda, formada l’any 2013, compleix deu anys amb la mateixa essència: fusionar amb arranjaments propis els èxits de la història de la música amb ritmes de jazz. Tot plegat, amb l’objectiu de dotar a la ciutat de Tarragona d’una big band amb músics professionals consolidats.

Per celebrar aquests deu anys, i sota la direcció de Jordi Griso, presenten l’espectacle TGN Big Band & Susana Sheiman: Dames del Jazz. Tindrà lloc el dissabte 13 de maig a l’Auditori Diputació, en el marc del Festival de Dixieland de la ciutat. Serà un concert especial. El seu promotor, Paco Martín, ho defineix com “un homenatge a les principals protagonistes del jazz”. En aquesta ocasió, doncs, han optat per decantar-se per aquest estil musical i vincular-ho amb les cantants que han interpretat els temes més emblemàtics.

La veu de Susana Sheiman

Una actuació que comptarà amb l’actuació de Susana Sheiman, una de les veus més personals del jazz espanyol actual. Ja havia participat en altres espectacles de la TGN Big Band i aquest no se l’ha volgut perdre. Martín la defineix “com una veu molt important” i admet que “té un feeling especial” amb la formació. Més enllà d’interpretar els temes, els presentarà i detallarà a qui es fa el tribut.

Són dies de preparació perquè tot surti perfecte sobre l’escenari de l’Auditori Diputació. Ja tenen els arranjaments musicals fets i ara el que toca és assajar conjuntament. De fet, no serà fins dies abans del concert que ho posaran tot en comú. Això sí, cadascun dels músics s’ha après la seva part a casa. Paco Martín espera que sigui un gran concert davant de gent aficionada a les big bands i al jazz.

Com ha evolucionat la banda des de 2013? Martín explica que han realitzat moltes tipologies d’espectacles. Des d’un homenatge a Frank Sinatra, passant per la gravació d’un disc de jazz d’homenatge a Joan Manel Serrat o un tribut a les dames del rock fa dos anys. “Anem canviant d’estil i podem passar sense problemes del jazz pur a temes llatins, rock o pop”, relata. Les directrius del repertori les marca l’evolució de la banda durant aquell any i el cantant convidat.

El Festival de Dixieland, un bon aparador

Més enllà de l’actuació pel Festival de Dixieland tenen la intenció de presentar un disc de pop i rock enregistrat l’any passat. A més, no s’obliden del tradicional concert de Santa Tecla. El promotor de la formació reconeix que el Festival de Dixieland ha estat un bon aparador, i més tenint en compte que el grup està format per tarragonins. Intenten fer arribar la música i el jazz a un públic menys convencional a partir de l’arranjament d’altres estils. Tot plegat, amb temes coneguts per aconseguir portar “tota mena de públic”.

La TGN Big Band té la seva pròpia escola: la Jove TGN Big Band. Una aposta per als més joves i, que a la vegada, “tocar amb una bigband els sembla divertit i els motiva”. Paco Martín espera que siguin el futur de la banda. Joves de vint anys que continuen aprenent de l’instrument.

A la TGN Big Band li agrada anar més enllà dels escenaris. És per això que cada tres anys graven un disc. “Ens motiva posar-nos a l’estudi”, comenta Paco Martín. Sempre amb temes arranjats per ells mateixos amb una versió molt personal.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Marc Colilla i TGN Big Band