La Casa Canals és l’escenari aquesta primavera d’una proposta familiar i cultural de primer nivell, organitzada pel Museu d’Història de l’Ajuntament de Tarragona. Es tracta de Protagonistes de la història, una visita molt especial a l’habitatge noble del carrer d’en Granada. Aquesta activitat serveix per a dos objectius: cridar nous visitants per donar a conèixer la casa i obrir-la a un públic més extens, i per altra banda, mostrar d’una forma didàctica i molt amena qui eren els inquilins d’aquesta particular vivenda i com era el seu dia a dia.

En la primera sessió d’aquest 2023 Protagonistes de la història va comptar aquest dissabte amb la participació de quatre famílies. Van poder transitar per totes les estances de la casa, mentre algunes de les seves curiositats més singulars i també alguns dels seus secrets més inesperats sortien a la llum davant la mirada emocionada de grans i petits. Naturalment, van ser les nenes i els nens qui amb més interès van anar seguint tota l’activitat, sempre comptant amb l’ajuda dels seus pares i mares, i també de la Gisela, la guia de Còdol Educació, que va amenitzar meravellosament tota la visita.

Una recreació de com vivien les famílies nobles fa 200 anys

La Casa Canals dona la benvinguda amb una gran escala senyorial que condueix a l’habitatge dels senyors Canals, les imatges dels quals, en forma de quadres de grans dimensions, estan penjades al saló de ball de la primera planta. Com que la casa, avui convertida en museu, està extraordinàriament ben conservada, és una mostra perfecta de com vivien les famílies riques i nobles de Tarragona, fa uns 200 anys.

El primer que han rebut les famílies que han participat en l’activitat ha sigut una capsa metàl·lica, a l’interior de la qual hi havia fotografies i xapes amb les diferents estances i objectes concrets que els visitants havien de localitzar i assenyalar en cadascuna d’elles. Així, quadres, làmpades, canelobres i objectes de la vida quotidiana dels senyors Canals, com ara per exemple una xocolatera, han explicat la seva història, molt amalgamada amb la societat i els costums del seu moment.

Enganxada a la muralla

Una primera curiositat és que aquesta casa està edificada enganxada a la muralla i de fet, el mur de carreus d’època romana constitueix una de les parets mestres de tot l’edifici, mostrant-se d’una forma més evident a la planta baixa. Just al damunt hi ha dues plantes més, la primera de les quals, just quan s’acaba l’escala senyorial, és la més noble i en la qual, els senyors feien vida. També tenien servei, però el costum de l’època marcava una gran diferència entre els uns i els altres i fins i tot hi havia maneres perquè no es creuessin a la planta noble, com ara una xarxa de passadissos interiors que conduïen a tot arreu.

 

Les famílies visitants van poder veure el gran saló de ball, decorat amb enormes làmpades de cristall i una amplíssima catifa vermella a terra, a més de quadres i miralls a les parets principals. Posteriorment, el saló blau, amb un marcat caràcter femení, mostra l’espai en el qual la senyora de la casa, Maria Antònia de Castellarnau, es reunia amb les altres senyores de l’alta societat tarragonina per parlar de les seves coses i arreglar el món a la seva mida. En contrast amb aquesta sala, el salonet en el qual es reunien els senyors per parlar de política, fumar i prendre copes, és de color vermell, adossat cadascun d’ells a les habitacions que encara conserven intacte el seu mobiliari.

El menjador on el senyor i la senyora dinaven té amplis finestrals i una decoració molt més austera, però les famílies van poder admirar la seva porcellana i cristalleria, col·locada dins unes vitrines adossades a les cantonades de l’estança. Tot respira ordre i un luxe adequat a la categoria social d’aquell moment en què el senyor Canals feia negocis i a més, li anaven prou bé.

La visita de l’activitat va portar les famílies a passejar pel jardí, situat a la mateixa planta, amb la seva font dedicada al déu Mercuri i el sarcòfag de pedra provinent de la necròpolis que, reutilitzat, es feia servir per recollir l’aigua de la pluja i donar-li diversos usos com el reg del jardí, per exemple.

Les activitats de crida i cerca d’objectes i històries es va acabar al terrat de la casa. Es tracta d’un espai corresponent a la segona planta, que ofereix unes vistes extraordinàries sobre el mar i el passeig de Sant Antoni, exactament al costat del portal i al davant de la Diputació de Tarragona. En aquest punt, les famílies van poder explicar, també, les seves històries, anècdotes i vivències recents, però amb un marcat significat familiar.

Finalment, un cop arribats de nou a la sala de ball, les nenes i els nens es van poder disfressar amb roba de l’època: barrets de copa, pameles, collarets o un xaqué van fer les delícies dels més petits i també dels més grans, que van acabar amb molta més informació sobre els usos i costums de fa 200 anys en una casa senyorial com la Canals, i amb una visita que difícilment oblidaran.

Les coses canvien i els temps també. Avui dia ningú porta els vestits llargs que tan bé li queien a la senyora Castellarnau. Per cert, i parlant de vestits, una de les anècdotes més curioses que es van explicar durant la visita és que un parell d’anys després d’enviudar, la Tona Canals va organitzar la festa de Carnaval més luxosa i rica que s’ha viscut mai a la ciutat de Tarragona. I ho devia ser perquè 200 anys després, encara se’n parla.

Si aquest cop no heu pogut o no heu tingut l’oportunitat de participar en l’activitat Protagonistes de la història, no us preocupeu, perquè tindreu fins a 6 ocasions més que ja estan programades: totes en dissabte a les 11 h, els dies 6 i 17 de maig i els dies 3, 10 i 17 de juny. Si teniu nens i nenes, l’edat recomanada per participar-hi és entre els 6 i els 12 anys. Les entrades les podeu aconseguir a la pàgina web entrades.tarragona.cat i el preu de l’activitat és de 3 € per infant i 2 € per adult.
 

Text: Roser Pros Roca

Imatges: Roser Pros Roca