La Small River Dixie no existiria si no fos pel Festival Internacional de Dixieland de Tarragona. Els fundadors de la banda ho tenen molt clar. Hi decideixen participar des de l’any 1999, després que un temps abans un grup de joves provinents de l’actual Banda Unió Musical de Tarragona decidissin crear el grup. Ara, vint-i-cinc anys després, mantenen la il·lusió del primer dia. Òbviament, han canviat moltes coses dins de l’Small River Dixie, menys la seva essència, que es manté intacta.

Per celebrar el quart de segle oferiran el concert especial El Petit Riu Creixent al Teatre Tarragona, el pròxim divendres 28 d’abril. L’actuació també donarà el tret de sortida a la 28a edició del festival de jazz de la ciutat. “Escènicament trobarem l’evolució de les èpoques de la banda, vertebrades a través d’un actor, el senyor Dixie, que explicarà les diverses fases per les quals hem passat”, detalla Emili Cabello, un dels fundadors de l’Small River Dixie. A més, es comptarà amb els membres integrants de la formació original, així com d’altres músics que han col·laborat amb ells al llarg dels anys.

Música i teatre sobre l’escenari

L’actuació destacarà sis etapes per les quals ha passat l’Small River Dixe tot cercant també un sentit teatral a la interpretació. Cabello recorda que van estar els deu primers anys oferint música de jazz antic, el que es denomina pròpiament com a dixieland. Posteriorment, els van sorgir inquietuds per apropar-se a les noves sonoritats de New Orleans, el brass band. Una música “més actual, amb influències de hip-hop i fins i tot rock, tot plegat més melòdic”. Des dels darrers anys, han tornat als orígens de la sonoritat del dixieland tradicional. Entremig, l’espectacle Small River Prison Band o actuacions nadalenques, entre molts d’altres.

Concert itinerant en el marc del Festival de Dixieland de 2018. Foto: Laia Díaz

Xavi de la Salud és un dels altres membres de la banda que hi és des del seu inici. Considera que “és un aprenentatge continuat des d’un punt de vista personal. Ha estat una banda on m’he pogut formar i créixer musicalment, a la vegada que s’obrien altres portes”. De la Salud explica que la majoria dels membres provenien d’una formació molt clàssica de conservatori i el fet de crear l’Small River Dixie els va fer obrir una altra mirada a la música i introduir-se al món del jazz. Per la seva banda, Cabello argumenta que “hem passat molts alts i baixos durant vint-i-cinc anys, però és un plaer compartir aquests temps de música i estendre-la pel territori”.

Músics de Tarragona ciutat

L’Small River Dixie pot presumir de ser l’origen de la majoria dels músics de dixieland de Tarragona. Emili Cabello té també bones paraules per tots els que han passat per la banda, no només del territori sinó també de l’àrea metropolitana de Barcelona. “Hem comptat del bo, el millor, amb mestres de l’estil que ens han servit per absorbir la seva saviesa musical”, rememora. Xavi de la Salud incideix en la formació Pixie Dixie, creada tres anys abans que ells, però amb la diferència que eren música del Camp de Tarragona, no només de la ciutat, com és el seu cas. “Nosaltres vam ser pioners a la ciutat”, expressa. De la Salud rememora que la Pixie Dixie els va apadrinar en el primer concert que van realitzar, el 28 de desembre de 1998 a l’Antiquari.

L’aparador de l’Small River Dixie ha estat el Festival Internacional de Dixieland de Tarragona. Un certamen, tal com assegura Cabello, “amb una qualitat artística excepcional durant els primers anys”. Per a ells, tocar-hi significava “l’actuació estrella de l’any i tot un repte per tal que cada cop poguéssim tocar millors i ens oferissin millors espais”. De la Salud es manté en la línia de Cabello: “Només esperàvem el Festival per poder aprendre, ja que en aquella època no disposàvem de tanta informació com actualment i les interaccions que rebíem eren les del certamen musical”.

Imatge de l’Small River Dixie, en els seus inicis

L’Small River Dixi pretén anar més enllà de ser una simple banda musical. Xavi de la Salud afirma que “ens vam adonar que havíem de donar més al públic, perquè tot suma en positiu”. Així, el fet d’incloure un actor, Hèctor de la Salud, en diverses actuacions els han comportat un salt qualitatiu. Sempre tenint clar que la prioritat era “la música i els arranjaments”. Així, des d’un inici volien que les interpretacions tinguessin un caire popular. El mateix que mantindrà El Petit Riu Creixent, en el qual s’ha tingut cura de fins al mínim detall, amb un guió treballat i pensat, “perquè sigui tot un èxit”. De moment, la preestrena que van oferir fa unes setmanes a Sitges els va funcionar.

La formació vol ara explotar aquest nou espectacle i dur-lo com a més indrets millor. Cabello expressa “que la música en directe no passa per al seu millor moment, però tenim moltes ganes de tirar endavant i seguir amb el projecte”. “Hem aconseguit un punt de magnetisme cap al públic que volem mantenir. El dixieland els transmet bones vibracions”, conclou el membre fundador de l’Small River Dixie.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Small River Dixie / Laia Díaz