Tecla és el nom que uneix les ciutats de Tarragona i Malula (Síria). La Santa és la patrona de la ciutat, però en aquest poble de l’Orient Mitjà s’hi pot trobar un petit convent cristià ortodox dedicat a Santa Tecla i on hi ha custodiades bona part de les seves restes.

Fa poc més d’un any, aquesta connexió va cridar l’atenció del treballador social tarragoní David González, que va decidir posar en marxa un projecte de cooperació anomenat Tarragona-Tecla-Síria, amb el Comitè Català l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) i l’Ajuntament de Tarragona per poder ensenyar a la ciutat la situació en què viu molta de la gent de la regió a causa del conflicte que hi va esclatar ara ja fa més de tres anys. És per això que González es va desplaçar fins a la frontera siriana a Jordània, on va conviure amb molts dels refugiats que han hagut de marxar del país, alguns de la mateixa regió de Malula.

González, que a part de treballador social també és fotoperiodista freelance, va marxar cap allà amb 25 llibretes i 25 càmeres d’un sol ús a la maleta i les va repartir entre els refugiats i alguns dels treballadors de la zona. Els va demanar que fotografiessin la realitat com ells la veien i que anessin escrivint reflexions sobre les seves creences. De tot això, n’ha de sorgir una exposició que es podrà veure aquesta tardor i que, segons González, “vol tornar a posar de relleu que els refugiats sirians continuen existint i vull ensenyar una realitat diferent perquè la gent està immunitzada de veure fotografies fetes per professionals dels camps de refugiats”.

Tarragona - Tecla - Síria. Foto David González

Per si això no fos prou per captar l’atenció de la ciutadania, durant aquestes festes de Santa Tecla s’han organitzat diversos actes paral·leles. A més, aquests dies també s’estan difonent les imatges que va captar la càmera de González, en què es poden veure diversos infants refugiats jugant amb peces del Seguici Festiu, amb la bandera de Tarragona o amb elements castellers. “Santa Tecla fa que la ciutadania es mobilitzi, tota la ciutat s’implica, així que vaig pensar que incloure aquests elements tan nostres en un context tan diferent m’ajudaria a captar l’atenció de la gent”, explica González.

Si algú està interessat en el projecte, a banda de col·laborar amb les campanyes de l’ACNUR, aquests dies a l’estand de les festes s’hi pot trobar marxandatge del projecte Tarragona-Tecla-Síria. Els beneficis íntegres de la venda es destinaran a les persones refugiades de Síria.

Laia Diaz
Fotos David González

Tarragona - Tecla - Síria. Foto David González

Tarragona - Tecla - Síria. Foto David González