Al llarg de 2015 i fins a dia d’avui, dins del blog hem anat fent un repàs dels diversos personatges que conformen la comparsa dels Nanos Vells del nostre Seguici Popular. I ho hem fet amb motiu del seu aniversari: efectivament, van sortir al carrer per primera vegada l’any 1865, substituint els anteriors nanos municipals, i, així, doncs, l’any passat va fer ni més ni menys que 150 anys d’aquesta efemèride. Aquests mesos hem anat dedicant un retrat al Capità i a cadascuna de les sis parelles que conformen els capgrossos més antics de la ciutat i que porten els membres de l’Agrupació de Portadors dels Nanos Vells de Tarragona, una entitat sense ànim de lucre que té l’objectiu de protegir i fomentar els Nanos, així com de les activitats festives en què aquests participen.

Avui acabem la sèrie d’articles parlant de la parella d’Andalusos. Les fonts de què disposem ens expliquen que representen el senyor Manuel i Antònia Canals. El senyor Manuel, andalús de nissaga, era un tipus molt popular del s. XIX que exercia de veterinari civil a la baixada de Pilats (actualment carrer Sant Hermenegild). La indumentària és idèntica a la seva, que era molt adequada per al domatge de poltres, activitat en què era un gran especialista. Va arribar molt jove a Tarragona per complir els deures militars en l’arma de cavalleria. La seva parella, com dèiem, és la senyora Antònia Canals, coneguda com “Tona Canals”, pertanyent a una distingida família tarragonina. El fet de ser representada com a andalusa va ser un caprici de l’artista. La figura duu la mantellina amb un rivet de seda de quatre dits d’ample i es tracta d’una peça pròpia de Tarragona i d’alguns pobles de la nostra comarca.

La veritat és que els nostres Nanos ens encanten i estem segurs que el Seguici, sense ells, perdria una part molt important de la seva identitat. Per molts anys!

Text: Rosa Comes
Fotos: Tarragona Cultura – Laia Marín

Fonts:

> Web Agrupació de Portadors dels Nanos Vells de Tarragona
TarracoWiki
Joan Salvat i Bové al llibre Los gigantes y enanos de Tarragona (1951)