Sota la premissa d’explorar la ciutat de Tarragona sorgeix l’exposició “Empremtes de Tarragona”. Es tracta d’una mostra de les fotografies seleccionades dels participants en la Ruta Fotogràfica SCAN, que va tenir lloc el passat diumenge 12 de novembre. La mostra es pot veure fins al pròxim 14 de gener a l’Espai Turisme (c. Major, 39).

L’exposició ha comptat amb l’assessorament del divulgador d’història local i arquitecte Ramon Aloguín. En paraules del mateix Aloguín, és un mapa visual que ajuda a descobrir peces “que més o menys estan a la vista de tothom, però que ni són directament monumentals ni conegudes”. Així, l’exposició permet veure algunes de les empremtes històriques, tecnològiques, comercials, arqueològiques, naturals, i arquitectòniques de la ciutat.

L’exposició conté fotografies de tots els participants. Ramon Aloguín argumenta que es tracta d’imatges de qualitat, ja que les persones que participaven en la ruta “eren aficionats a la fotografia i interessades en aquesta temàtica i també per la ciutat”. “N’hi havia fins i tot que portaven dues càmeres”, recorda.

Ramon Aloguín va ser l’encarregat d’oferir la ruta del 12 de novembre. Des del departament de Cultura van sol·licitar-li una ruta dirigida a les empremtes. L’any passat, a tall d’exemple, el recorregut estava relacionat amb els vestigis. Enguany, admet que “ha estat tot plegat més sofisticat”. “Un vestigi és un tros d’alguna cosa i a Tarragona en trobem en cada pas, en canvi, una empremta és més difícil de rastrejar, ja que és una resta de quelcom que ha desaparegut, però que ha deixat marca”, explica. Així, després d’oferir el recorregut detalla que moltes persones que van venir “van veure coses que no s’imaginaven”. En total, es van poder captar fins a 20 empremtes durant la descoberta.

Complicat triar només una sola empremta

Per a Ramon Aloguín és complicat destacar algunes de les fotografies de la mostra. “Després del treball me les estimo molt totes”, diu. Tot i això, fa valdre dos carreus de la muralla que van ser reutilitzats, al parc Saavedra, els quals “les llegendes urbanes els han donat moltes interpretacions”. Una altra totalment desconeguda i que ressalta l’arquitecte tarragoní és un rètol al carrer de Sant Domènech amb més de cent anys d’història que indicava el preu del vi d’un establiment.

El tarragoní deixa clar que “no estem fent història, ens trobem explorant la ciutat i els elements de la ruta no estan disposats per ordre històric com en una enciclopèdia”. Així, considera que en aquest tipus de descobertes cal reconèixer el valor de la ciutat amb aquesta barreja i no separar per etapes històriques. Es tracta, doncs, d’una altra forma de veure Tarragona que, sense fer història, forma part de la cultura del municipi.

No és el primer cop que el Ramon fa una descoberta d’aquest estil. De fet, el passat 2022 ja va ser l’encarregat de realitzar-ne alguna altra. S’ho passa molt bé fent-la això és el que vol impregnar als assistents. Per a ell, fer una ruta d’aquest tipus “és una mena de representació, t’ho has de creure perquè la gent també ho faci, com quan un actor es posa davant del públic en un escenari”. “Les persones ho segueixen i en gaudeixen”, conclou.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Festival SCAN