Descobrir el passat de la ciutat de Tàrraco a través d’un joc de pistes

Cada dimecres al matí, durant els mesos de juliol i agost, el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) proposa una activitat perquè grans i petits es converteixin en exploradors i descobreixen alguns dels secrets amagats de l’antiga Tàrraco.

Sota el nom Vacances a Tàrraco, aquesta iniciativa vol donar a conèixer, sobretot entre el públic més jove, com era la vida a la ciutat de Tàrraco en època romana i també explicar la història d’algunes de les peces més importants que es conserven a l’exposició de síntesi del MNAT, ubicada al Tinglado 4 del Port de Tarragona.

Continua llegint

Cultura a totes hores

L’any 2005 el Ministeri de Cultura i Comunicació de França va crear La Nuit des musées, una oportunitat única per conèixer els museus fora dels horaris habituals. La iniciativa va fer fortuna i ràpidament es va estendre a diferents localitats europees, entre elles Tarragona. Enguany la ciutat torna a apostar per aquest esdeveniment i vuit institucions, entre museus i centres d’art, hi participaran oferint un ampli ventall d’activitats.

Enguany les activitats tindran lloc en dos dies, divendres 18 amb motiu del Dia Internacional dels Museus i l’endemà, dissabte 19, dia en què pròpiament se celebra la Nit dels Museus. Aquest any, per tant, més que mai es tracta d’una fita dins el calendari cultural de la ciutat, a causa de la suma d’esforços de totes les institucions que hi participen, sota la coordinació del Museu d’Història.

Continua llegint

Les plantes que ens han curat sempre

Des de l’Antiguitat se sabia que el salze tenia propietats analgèsiques, gràcies a un dels seus elements, la salicina. Molts anys després, el 1893, un grup d’investigadors alemanys van començar a produir a partir d’aquesta planta l’àcid acetilsalicílic, conegut comercialment encara avui com a aspirina. El naixement del popular medicament és només una de les històries que podem trobar a l’exposició “Paradisus. Jardins i plantes medicinals de Tàrraco a Orléans”, que es pot veure des d’aquest cap de setmana al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT).

La mostra ens proposa un recorregut pel paper que han jugat les plantes medicinals al llarg de la història, des del seu ús per part de l’homo sapiens fins al ja comentat naixement de la indústria farmacèutica. Entremig, es recullen els primers tractats escrits pels clàssics, la seva rellevància en els monestirs medievals o la revolució que va suposar el descobriment del microscopi, entre d’altres.

Continua llegint