Des de l’Antiguitat se sabia que el salze tenia propietats analgèsiques, gràcies a un dels seus elements, la salicina. Molts anys després, el 1893, un grup d’investigadors alemanys van començar a produir a partir d’aquesta planta l’àcid acetilsalicílic, conegut comercialment encara avui com a aspirina. El naixement del popular medicament és només una de les històries que podem trobar a l’exposició “Paradisus. Jardins i plantes medicinals de Tàrraco a Orléans”, que es pot veure des d’aquest cap de setmana al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT).

La mostra ens proposa un recorregut pel paper que han jugat les plantes medicinals al llarg de la història, des del seu ús per part de l’homo sapiens fins al ja comentat naixement de la indústria farmacèutica. Entremig, es recullen els primers tractats escrits pels clàssics, la seva rellevància en els monestirs medievals o la revolució que va suposar el descobriment del microscopi, entre d’altres.

L’ús de les plantes també ha estat regulat pel govern o l’administració de torn. Així mateix, el Ministeri de Salut francès estableix actualment en 148 el nombre de plantes no perilloses susceptibles de ser venudes pels herboristes. I molts segles abans, l’emperador Carlemany va recomanar, mitjançant una ordenança, les 93 plantes útils per ser cultivades en el seu regne.

“Paradisus” és una experiència per a tots els sentits, ja que, a banda de poder gaudir dels nombrosos panells i objectes reals exposats, el visitant també podrà olorar algunes de les plantes que creixen a Tarragona o a la Vall del Loira, a més d’escoltar el cant dels ocells que incrementa el caràcter bucòlic de la recreació d’un jardí romà.

Publicitat Aspirine “Usines du Rhône”L’exposició és la darrera de les iniciatives sorgides arran del projecte “Comenius Regio Orléans-Tarragona 2010-2012. Biodiversitat: Jardins romans i Jardins del Loira“. La mostra ja s’ha pogut veure al Muséum des sciences naturelles d’Orléans, però ara els continguts s’han adaptat i s’han potenciat les referències locals. És el cas, per exemple, del científic tarragoní Antoni de Martí i Franquès, autor de diferents col·leccions botàniques i herbaris.

En el marc d’aquest projecte, l’Escola Pràctiques de Tarragona i l’escola Guillaume Apollinaire de la ciutat francesa també han treballat la mateixa temàtica al llarg de l’últim curs escolar. Els infants tarragonins van dissenyar i construir un jardí romà al seu centre educatiu.

La mostra estarà oberta fins al 26 d’agost i cada diumenge es pot gaudir d’una visita comentada. Paral·lelament, el MNAT organitza el taller “Us portem a l’hortus!” a la Vil·la dels Munts a Altafulla, que proposa un apropament als jardins romans per conèixer les espècies que s’hi conreaven i els seus usos.