L’SCAN Tarragona no s’atura quan es pon el sol. Les exposicions estan tancades fins a l’endemà i els combats del Full Contact tenen unes hores de treva, però l’activitat no s’atura. No apareixen fotògrafs vampirs ni espectres amb càmeres fotogràfiques sota llençols blancs. Simplement, la filosofia del festival es trasllada al Cafè Museum de la Part Alta, on tothom està convidat a l’ScanOff. En contra del que el seu nom indica, l’activitat no s’apagarà, sinó que continuarà ben encesa fins a altes hores de la nit.

El funcionament de l’ScanOff és ben senzill. Durant cinc nits del festival, s’hi faran projeccions de fotografies de nous talents mentre el bar es converteix en punt de trobada del festival. “Vas a prendre copes veient fotos o a l’inrevés“, resumeix de forma, Pep Escoda, comissari d’aquesta activitat que enguany tot just arriba a la segona edició.

Durant les últimes setmanes Escoda ha rebut les imatges de prop d’un centenar d’autors, dels quals n’ha seleccionat 35 per a les projeccions. Entre els participants hi ha majoria catalana i espanyola, però també n’hi ha diversos d’estrangers, especialment de Sicília, fruit de la col·laboració amb el fotògraf Santo Eduardo di Miceli. Cadascun d’ells ha enviat una quinzena d’imatges d’un mateix tema. Hi ha projectes de tot tipus, però a diferència de la passada edició, enguany hi ha una major presència de la fotografia documentalista. “No sé si és conseqüència directa de la crisi, però en les imatges d’enguany hi ha més compromís social“, resumeix Escoda.

Fotografia de Gerard Boyer participant a l'ScanOff

Els participants proposen temes diversos, però tots ells tenen en comú que són nous talents de la fotografia que mostren públicament les seves obres en una cita important del sector. Tots ells han hagut de muntar-se la presentació de les imatges, ja que “de la mateixa manera que fas un treball l’has de saber presentar“, remarca Escoda. “Es produeix un diàleg verbal i visual. Tens l’oportunitat que et vegi gent, veure el treball dels altres o conèixer altres artistes“, afegeix.

Alguns dels participants de l’anterior edició de l’ScanOff, com els tarragonins Gerard Boyer o Cristina Serra, enguany participen a l’SCAN en propostes com el Full Contact o l’Autoedició exposada, en el cas del primer, o amb una exposició pròpia, en el cas de la segona.

D’aquesta manera, el 25, 26 i 27 d’octubre; 9 i 10 de novembre, a partir de les 23 h, tots els interessats “tenen l’oportunitat d’acabar la nit d’una manera especial i com es mereix l’SCAN, amb fotografia“, resumeix Escoda. Tothom hi és convidat.

De dalt a baix, fotografies d’Alberto Castro, Gerard Boyer i Roberto Strano, tres de les imatges que es projectaran a l’ScanOff.

Fotografia de Roberto Strano participant a l'ScanOff