El pas del Sant Enterrament del Gremi de Marejants, exposat durant set mesos a la Biennal de Venècia

Dilluns de Pasqua, mentre bona part de la ciutat de Tarragona aprofitava el dia per menjar la mona, un grup de membres del Gremi de Marejants es reunia a l’església de Sant Agustí per desmuntar i empaquetar el pas del Sant Enterrament.

Amb l’ajuda d’una empresa especialitzada en trasllat d’obres d’art, la peanya i les set peces que formen el pas van ser transportades per carretera fins a Venècia, sota grans mesures de seguretat.

Un cop arribat a Venècia, aquest primer cap de setmana de maig, els membres del Gremi encarregats de desmuntar el pas es van traslladar fins a la ciutat dels canals per tornar a muntar-lo.

Continua llegint

Fotografia en temps de contrastos

Ara que estem a punt de viure una de les cites festives de la ciutat que té més repercussió turística i ciutadana (amb més de 4.000 persones que hi participen), pensem que torna a ser una bona ocasió per reunir vuit mirades fotogràfiques que s’hi han interessat des de diversos punts de vista. Estem parlant d’alguns dels millors fotògrafs de Tarragona que s’han sentit atrets i fascinats pels contrastos que generen, any rere any, els viacrucis que pinten de llum la Part Alta i, principalment, la Processó del Sant Enterrament, declarada festa tradicional i element patrimonial d’interès nacional.

I és ben bé així perquè el contrast i, potser, fins i tot, la contradicció, és allò que defineix aquest gran esdeveniment a Tarragona: la manifestació religiosa, meditativa i de recolliment conviu amb un gaudi distès de les vacances escolars i també amb les emocions i els nervis de padrins i fillols; la solemnitat de les processons corre paral·lela al relaxament que busquem amb el descans de la feina; la fe es mostra i demostra pels carrers de la mà de les confraries mentre altres ho contemplen a mode d’espectacle…

I, de fet, això és el que enganxa la mirada del fotògraf, que es fixa en els gestos, en la integració de “l’atrezzo” que comporta aquesta expressió festiva en l’entorn quotidià (la Soledat, immensa, amb la Catedral al fons, els penitents retallats en la pedra romana…) , i també es fixa en la interacció dels “espectadors” conscients i no conscients de ser-ho.

Continua llegint

La Setmana Santa a Tarragona

Un dels fons més importants de cartells i programes que es conserven a la Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona és el relacionat amb les festes de Setmana Santa. L’any 1928 es van començar a publicar cartells i opuscles de la mà del Sindicat d’Iniciativa i de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa. D’això ens en parla Quim Mas, coordinador de les publicacions de l’Agrupació, en el segon vídeo de la sèrie De la Biblioteca a la Ciutat. Bon coneixedor d’aquest fons i de la importància de la conservació de la documentació.

Part d’aquesta col·lecció ens va permetre realitzar dues exposicions de cartells els anys 2000 i 2001, i una publicació Cartellisme i Setmana Santa Tarragona 1928-2000, així com un catàleg que recull els primers opuscles publicats per l’Agrupació d’Associacions titulat Setmana Santa Tarragona 75 anys d’opuscles (1928-2003).

Continua llegint