Arts visualsBloc

Mirades transformadores

La Setmana Santa, un bon motiu per fer un recorregut per alguns dels nostres millors fotògrafs
31/03/2015
Foto: Montse Riera

Sigui per la plasticitat que té, sigui per les figures simètriques que crea als carrers, pels colors, per la solemnitat o pel sentit de ritual i de manifestació emocional, la Setmana Santa, els viacrucis d’aquests dies i la Processó del Sant Enterrament generen molt d’interès entre els fotògrafs professionals i els aficionats a la imatge. I el cert és que hi ha mirades, transformadores, que, a través de la càmera, aconsegueixen revelar-nos una realitat que, malgrat que la tinguem davant per davant, malgrat que passem una llarga estona al carrer contemplant els misteris i les confraries, queda oculta al nostre punt de vista.

Avui aprofitem les dates en què som i l’esdeneviment que vivim per mostrar-vos, amb un únic exemple, la feina de 9 dels millors fotògrafs de la ciutat, que, com en altres moments culturals, han sabut captar les virtuts d’aquesta manifestació popular i ens en brinden una nova perspectiva. Perquè la fotografia és molt més que document…

Antoni Coll: el fotògraf que capta els detalls de la vivència. Especialista a documentar com la societat participa en la cultura i com aquesta ens transforma, podeu trobar els últims treballs de l’Antoni al seu web, permanentment actualitzat, i també seguir-lo en el projecte Cultura entre Bastidors, que ja s’ha concretat en un primer reportatge amb motiu del Carnaval.

Foto: Antoni Coll

Foto: Antoni Coll


Carles Llop
: el fotògraf que atura el temps. Amb una gran passió per la música, el Carles, a través de les seves imatges, té la capacitat de fer-nos visibles no només el so, sinó també el moviment, en un treball que es podria associar al “Tot és ara i res” de Joan Vinyoli. No us oblideu de visitar-lo regularment al seu web.

Foto: Carles Llop

Foto: Carles Llop


David Oliete
: el fotògraf de la individualitat col·lectiva. Ho dèiem fa uns dies: el David ha recollit tota la sensibilitat fotogràfica familiar i l’ha fet desembocar en un estil atent a l’expressió de les persones, als moments individuals més emotius dins de les manifestacions col·lectives. És molt conegut com a fotògraf de castells, però els seus treballs són molt diversos i us sorprendran si visteu el seu web.

Foto: David Oliete

Foto: David Oliete

Dolors Ayxendri: la fotògrafa dels detalls i de l’elegància. La Dolors és una fotògrafa molt prolífica amb una mirada que fragmenta les dimensions de la realitat d’una manera poc habitual. Amb gest minimalista, els seus enquadraments geomètrics transformen realment les perspectives. Visiteu-la al seu espai web i ho veureu clarament.

Foto: Dolors Ayxendri

Foto: Dolors Ayxendri

Emilio Barruz: el fotògraf que dibuixa. Procliu a un tractament ombrívol de les imatges i a perfilar les expressions dels seus retrats, l’Emilio il·lustra la realitat amb humor, contrast i passió, amb una clara preferència pel tema musical. Ell va ser un dels primers instagramers que van sorgir a Tarragona a finals del 2010 i tant al perfil que té en aquesta xarxa com al seu fotoblog podreu seguir-lo.

Foto: Emilio Barruz

Foto: Emilio Barruz

Gabriella Nonino: la fotògrafa de l’abundància. No fa gaires anys que la Gabriella, en un rampell apassionat, va venir a viure a Tarragona, però, des del primer moment, ja va captar-ne tota l’essència en aquells instants socials i culturals més identitaris. Les seves imatges són generoses: es desborden en el color i en la vitalitat. Gràcies a ella, hem redescobert la nostra ciutat.

Foto: Gabriella Nonino

Foto: Gabriella Nonino

Montse Riera: la fotògrafa de la nitidesa. Formes netes, elements focalitzats, tranquil·litat. Passió continguda en unes imatges que ens mostren una voluntat estètica davant del món i de la realitat més immediata, una voluntat que malda per ordenar el nostre entorn. La Montse és una fotògrafa amb molts anys d’experiència darrere que aconsegueix emocionar-nos amb la seva subtilesa.

Foto: Montse Riera

Foto: Montse Riera

Pep Escoda: el fotògraf de l’ànima. És capaç de veure rostres a les pedres, de fer aflorar angles desconeguts en les arquitectures, de fer seu l’atzar de les mirades i de la posició del cossos…, i també d’extreure El Batec del Temps. Un pintor que fotografia i un fotògraf que pinta. El Pep sempre transmet la força interior dels espais, els objectes i les persones. Feu-hi un cop d’ull.

Foto: Pep Escoda

Foto: Pep Escoda

Ram Giner: el fotògraf que escriu. El Ram és escriptor i és fotògraf, però, a banda d’això i per això, les seves imatges narren històries. Li agraden les descripcions, la poètica dels moments, però també els diàlegs, que ha potenciat en projectes recents com “Ídem” o bé com el volum que està elaborant ara mateix amb 68 “artistes” tarragonins que hi han volgut col·laborar. Durant el mes d’abril, el Ram serà el nostre Fotògraf Convidat.

Foto: Ram Giner

Foto: Ram Giner

 

Text: Rosa Comes
Imatges: Antoni Coll, Carles Llop, David Oliete, Dolors Ayxendri, Emilio Barruz, Gabriella Nonino, Montse Riera, Pep Escoda i Ram Giner2 Comentaris

 1. Rosa Casas Llauradó jaka
  03/04/2015 Respon

  Fantastic !!!

 2. jana
  31/03/2015 Respon

  Una meravella. Un patrimoni únic. La nostra històeria viva, la nostra fe i devoció.
  Quines fotos més bones! Quins moments i sentiments!
  En volem més!
  Gràcies!!!

Deixa un comentari