Roger Mor Crespo (Tarragona) va cursar el batxillerat a l’Institut Antoni de Martí i Franquès, per després estudiar Física a la Universitat de Barcelona, on també va fer un Màster en Astrofísica i Física de Partícules.

Doctor en Física per la Universitat de Barcelona, actualment treballa per l’Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB) i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC).

Concretament, Mor treballa en un equip, format per científics i enginyers, que es dedica a l’estudi de la cinemàtica, l’estructura i l’evolució de la Via Làctia desenvolupant un paper clau en la missió Gaia de l’Agència Espacial Europea (ESA). A través del satèl·lit Gaia, aquest tarragoní estudia l’estructura i l’evolució de la Via Làctia mitjançant models de síntesi de poblacions estel·lars.

Què és exactament la Via Làctia?

La Via Làctia és la nostra galàxia. A l’univers hi ha milers de milions de galàxies, que són concentracions de milers de milions d’estrelles unides gravitatòriament. D’entre totes elles la Via Làctia és la galàxia on vivim.

Què té d’especial perquè dediqui tots els seus esforços a estudiar-la?

El que fa especial la Via Làctia és que, en termes de l’univers, és casa nostra. El mateix impuls que ens va portar en el passat a explorar els mars, els rius, les muntanyes i els continents del planeta Terra és el que ens porta ara a estudiar el sistema solar, la Via Làctia i l’univers.

En els seus estudis es parla d’esdeveniments que van succeir fa milions d’anys. Tenen alguna relació amb la nostra forma de vida actual?

Totalment, la vida a la Terra necessita unes condicions molt concretes per establir-se. La formació i l’evolució de la galàxia ha marcat la posició actual del Sol i la Terra, que és molt important per al desenvolupament de la vida. L’evolució química de la nostra galàxia també te un paper molt rellevant, ja que, excepte l’hidrogen i l’heli, la resta de materials que trobem a la Terra han estat generats per les estrelles.

Què és el que més l’intriga sobre l’univers? 

Això es una pregunta molt filosòfica… El nostre coneixement de l’univers està fortament influït per allò que la ment d’un humà es capaç d’imaginar i sobretot de concebre. Tots aquells conceptes que no som capaços d’imaginar o concebre se’ns escapen. I aquí és on tinc la major intriga… Què és tot allò que no som capaços d’explorar perquè ni tan sols en concebem o n’imaginem l’existència?

Quines respostes vol trobar amb els seus estudis?

Volem saber com es va formar la Via làctia i com ha evolucionat fins al moment actual.

Com a investigador, té facilitat per trobar finançament per aquest tipus d’estudis o la crisi dels darrers anys els ha colpejat fortament?

No és gens fàcil trobar finançament. No és una qüestió de la crisi dels darrers anys, el nostre país no aposta per la ciència i inverteix en ciència menys de la meitat del que s’espera d’un país amb el PIB com el nostre. Això fa que haguem de mirar cap a Europa per trobar finançament.

Text i fotos: Roger Mor