Va néixer dins les muralles, al carrer de la Merceria. És dissenyador gràfic i el seu temps lliure el dedica a la família i als nens. Aprofita els caps de setmana per estar amb ells, fer excursions, descobrir llocs nous i… per fer fotografies, que ara per ara és la seva principal afició. De Tarragona li agrada la “seva” Part Alta, passejar pels seus carrerons; anar a la platja, sobretot a l’hivern, jugar en tot aquell espai buit. “De Tarragona m’encanta el color, la llum, el cel brillant que tenim. Hi visc i espero no tenir mai l’obligació de marxar-ne.”

Aquest enamorat de la nostra ciutat és Jordi Bresó, el primer Fotògraf Convidat de 2016. Si feu una ullada a la seva galeria d’Instagram, veureu que hi predomina la vitalitat, el color, l’alegria…, tot sota una mirada minimalista que essencialitza el missatge i que converteix el seu perfil en un dels més elegants. Avui el coneixem una mica més en aquesta entrevista…

Quins llocs de Tarragona recomanaries per anar a fer-hi fotos?

El lloc ideal és la Part Alta, la gent i els carrerons; cada dia és una història diferent per fotografiar. També recomanaria tota la façana marítima: és un escenari, també, perfecte si aprofites tot el cel blau i la llum del sol. Tenim un decorat genial.

Com perceps la cultura de la ciutat? 

Tenim una programació cultural prou interessant, tan institucional com comercial. Hi ha gent amb molta inquietud, empenta i iniciatives diverses. Des del punt de vista familiar ens agrada molt gaudir de l’espectacle de carrer, a peu dret amb els nens, moure’s, participar, és més proper. Una exposició o un concert, a gust, intento no perdre-me’ls i, si és familiar, millor, ara és el que toca.

imatge3

 

Quan vas entrar a Instagram? Com vas conèixer l’aplicació?

Ho vaig conèixer per informació a les xarxes. Farà quatre anys que vaig entrar a Instagram i vaig crear perfil, però, com tot em costa arrancar, hi vaig pujar unes quantes fotografies i prou. La meva senyora, @canejana, penjava imatges sovint i em picava amb els likes. Va ser el punt que em faltava per arrancar definitivament.

Què té de bo i de no tan bo aquesta xarxa social?

Amb Instagram he tornat a tenir interès i afició per la fotografia fora de la feina. M’ha enganxat i m’hi passo hores. Pujo una imatge cada dia, miro i comento les galeries de la gent que segueixo, així veig com evoluciona tot. Són hores, potser algú no ho entendrà.

I la teva afició per la fotografia és recent o ve de lluny?

Vaig estudiar a l’Escola d’Art de Tarragona, on vaig iniciar l’afició a la fotografia, descuidada durant molts anys… fins a Instagram.

Tens un estil fotogràfic molt marcat. Per què aquesta aposta tan clara pel minimalisme?

Les primeres imatges que vaig pujar no em feien, les trobava massa plenes, poc expressives. Mirant galeries, vaig veure l’opció de fer fotografies minimalistes, anava més amb la meva manera de ser; així podia ignorar tot allò que em distreia i centrar-me en un únic tema per a la composició. En aquest punt vaig optar més per la creativitat. Al començament utilitzant els colors sense por, contrastats, brillants…; utilitzava els colors sense por. Ara aprofito la llum i el cel de la ciutat per destacar el motiu de la fotografia i aconseguir un contrast. Intento en cada fotografia explicar una història, ja sigui amb l’acció, detall o acció de la persona o objecte retratat.

Què diries que té l’estil minimalista que agrada a tanta gent?

Les fotografies minimalistes es centren en pocs elements. El color té un paper fonamental i el contrast d’aquests fa que l’efecte visual sigui més gran. L’extrema simplicitat i la falta de contingut expressiu fan que la fotografia minimalista quedi a la interpretació i el seu significat a la percepció del receptor; deixem oberta la llibertat de la interpretació. Potser per això agrada i cada cop hi ha més usuaris i hashtags amb fotografia minimalista.

imatge1
A banda de l’estil, quins temes t’agrada tractar en la teva fotografia?

Com he dit abans, en ser tan simples persona/objecte contrastat amb el fons són com una història, una lliure interpretació. La composició la trobo prou important; com podeu veure, sovint, els models són els meus fills i les accions diàries. L’escenari de Tarragona hi té un paper molt important. En un espai ampli se me’n va la vista cap a la petita cosa i és el que intento captar.

Des del teu punt de vista, què és el que fa que una foto sigui bona o no ho sigui tant?

La primera percepció és el que m’atreu d’una foto. Si una fotografia em desperta emocions, la miraré més estona i, alhora, mentalment hi buscaré una història tant del fotògraf en fer-la com de la situació tractada.

Digue’ns 5 usuaris de la xarxa que no ens hem de perdre i per què.

Cinc són pocs, segueixo molts perfils minimalistes, però vull tirar cap a casa. Us en donaré quatre de Tarragona i un de minimalista.

@davidtarragona i @aangueraroig, per les fotografies de la Part Alta. Són imatges d’escenes quotidianes amb joc de color. La relació i vinculació de la persona amb el carrer, com una història que em fa despertar la imaginació i els records. Són fotografies fetes amb paciència, tot esperant el moment oportú. Hi ha persones prou conegudes de qui, dintre d’uns anys, ens podem preguntar: que se n’ha fet d’ells?

@canejana té un punt de composició detallista d’on n’he après molt. És una mirada ben buscada, senzilla i sense complicacions, amb identitat pròpia.

@azzulette: tenim un criteri cromàtic i de composició molt semblant, amaguem tot allò que distreu. Té una manera de centrar i mostrar l’objecte que, en contrastar-lo amb el blau, dóna més expressivitat.

I una galeria minimalista, @mercemillan: m’agrada la tonalitat i la profunditat que hi dóna. L’objecte en aquell espai ben buscat. Són unes composicions ben treballades.

Fa uns mesos vas ser usuari suggerit per Instagram. De quina manera va canviar la teva relació amb la xarxa des d’aquell moment?

Va ser una enorme il·lusió rebre un correu d’Instagram amb la notificació, no ho hagués pensat mai. Després van venir quinze dies de bogeria. Usuaris de tot el món que et comencen a seguir, missatges i més missatges, qui et demana consell i començar noves relacions dins la xarxa. Això m’ha fet continuar amb el mateix estil fotogràfic i de pas seguir enganxat a Instagram.

Ens podries avançar el tema que tractaràs en la sèrie per a Tarragona Cultura?

Quan m’ho van proposar, clarament vaig pensar que la sèrie hauria de ser sobre el minimalisme, és el que faig principalment a Instagram. Vaig demanar ser el Fotògraf a la mínima expressió.

Vols afegir alguna cosa?

Només dir-vos que estic molt agraït a @TGNcultura de pensar en mi, de poder formar part enguany del Fotògraf Convidat. I, si teniu una estona, feu una mirada a la meva galeria d’Instagram. Gràcies.

jordibreso1Gràcies a tu, Jordi, és un gran plaer poder comptar amb la teva col·laboració!

Imatges: Jordi Bresó (@jordibreso a Instagram)
Entrevista: Rosa Comes