Diuen que és la bèstia més entremaliada i juganera de tot el Seguici Popular. Els seus responsables comenten que, amb el pas dels anys, s’ha anat amansint. Sigui com sigui, la Mulassa de Tarragona compleix ara 25 anys en plena forma i els seus portants volen celebrar-ho de valent.

Aquests dies la vintena de portants de la Mulassa es troben en plena dinàmica teclera. A finals d’agost comencen els assajos. S’ha de preparar, per exemple, l’espectacular pujada per les escales de la plaça de les Cols, que sempre agafa d’imprevist algun espectador despistat.

Començaran aleshores, a l’igual d’altres elements del Seguici, tres dies tan il·lusionants com esgotadors. La nit del 21 de setembre és el torn de la Baixada, una jornada especial perquè qui vulgui, de manera excepcional, pugui portar les bèsties. “És una nit que requereix molt d’esforç per part de tothom i en la qual t’has de conscienciar perquè qui gaudeixi més sigui el públic“, explica Ricard Garcia, cap de colla dels portants.

Els nervis fan acte de presència l’endemà, 22 de setembre, dia de la Cercavila i primera sortida al complet del Seguici Popular. Són moltes hores desfilant pels carrers de la ciutat, però que no impedeixen que durant la diada de Santa Tecla, la Mulassa i els seus portants estiguin preparats a les 9.15 h per anar a Ofici. Mentre es desenvolupa la missa, la bèstia, conjuntament amb el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Tecla, participa en un d’aquells actes singulars, fora de programa, que doten de caràcter la festa: una ball especial en un convent de monges carmelites. A la tarda, abans de començar la solemne Professó, hi ha temps per a la distensió i els portants de la Mulassa i l’Àliga s’intercanvien les bèsties.

Les emocions viscudes durant la seqüència ritual es multiplicaran, de ben segur, enguany, amb motiu d’aquest 25è aniversari de la Mulassa. Els actes commemoratius ja van començar amb l’organització de la primera Cursa Nocturna del Seguici Popular, que va resultar tot un èxit amb la participació de 300 corredors. Precisament aquest divendres 14 de setembre hi ha un altre dels actes destacats, una xerrada sobre la recuperació de la bèstia i en què es reconeixerà la col·laboració dels padrins i dels padrins d’honor de l’entitat, persones, empreses o altres associacions que estan ajudant econòmicament la tasca dels portants.

Un d’aquests padrins d’honor és el músic Manolo García. Fruit de la col·laboració amb ell, del 4 al 21 d’octubre podrem veure a Tarragona l’exposició “Apuntes de campo de un escéptico participativo“, una mostra de pintures de l’excomponent de El último de la fila. I per si tot plegat fos poc, la Mulassa tarragonina ha convidat aquest dissabte bona part dels seus amics a una festa oberta a tota la ciutat: la Mostra de Folklore Viu. Sense cap mena de dubte, feliç aniversari.

Etiquetes: ,