La Terrasseta, la proposta cultural de Santa Tecla que s’allunya del tradicional
Les propostes culturals i socials dels jardins del Parc Saavedra compleixen deu anys, mantenint la qualitat i adaptades a la pandèmia
Per desè any consecutiu, La Terrasseta es fa seu el Parc Saavedra del 16 al 21 de setembre. Durant cinc dies la calma de l’espai desapareix per transformar-se en un festival de petit format “amb uns valors comunitaris per gaudir de la cultura” durant Santa Tecla. D’aquesta forma defineix el certamen l’Aida Bañeras, fundadora i programadora de l’esdeveniment. Una proposta que engloba música, cinema, circ, cultura i política social i que esdevé un punt de trobada de desenes d’artistes i propostes alternatives a la programació de les festes.
Amb una àmplia oferta d’espectacles familiars La Terrasseta reivindica el fet “d’ocupar la plaça i els valors que tot plegat comporta amb la presència d’un públic intergeneracional”. I és que el festival cerca, en paraules de la seva fundadora, “reivindicar la perifèria cultural”. “Portem propostes de qualitat, diferents i diverses que no fa falta, per exemple, anar a Barcelona a veure-les”, assegura. La idea des del seu inici és que el festival ofereixi cultura “per a tots els gustos i públics”.
Tornen La Terrasseta Meets Jamaica i La Terrasseta Feminista
Enguany bufen les espelmes dels deu anys i ho fan estrenant imatge gràfica i recuperant La Terrasseta Meets Jamaica i La Terrasseta feminista. En resum, i segons Aida Bañeras, es creen “festivals dins del festival”.
Així, el divendres es podrà gaudir d’un dia totalment dedicat a la música d’arrels jamaicanes. Després de no poder-se realitzar l’any passat a causa de la pandèmia, enguany ho fan amb més força que mai. I és que es comptaran amb l’actuació de Soweto, un dels grans noms de l’escena de l’ska clàssic, amb un concert totalment dedicat a La Terrasseta. A més, també tindran lloc les actuacions de Second Trast i Rudimentari, una proposta jove de reggae arribada des de Menorca. Pel que fa a La Terrasseta Feminista, el dissabte 18 de setembre s’oferiran diversos concerts, xerrades i tallers. L’objectiu no és altre que “reivindicar el paper femení en la cultura, tant sobre l’escenari com des del darrere”. En destaquen les actuacions musicals de Queralt Lahoz, Maio i Las Bajas Pasiones, entre altres.
El diumenge 19 serà un bon dia per gaudir amb família i els espectacles de circ que ofereix La Terrasseta. Una de les novetats, precisament, que destaca Aida Bañeras per aquest 2021: “El circ contemporani és una línia que hem reforçat molt”. D’aquesta forma, es farà per primer cop un cabaret. L’art del circ continuarà el dilluns 20, juntament amb el concert de Ferran Palau i la projecció de la pel·lícula de Little MissSunshine. Per últim, el darrer dia del festival, el 21 de setembre, hi haurà, de nou, circ, l’actuació musical de Celístia i cinema a la fresca amb el film La Haine. Podeu consultar el programa sencer de La Terrasseta i comprar les entrades disponibles en aquest enllaç.
Una trobada entre diferents generacions
La idea de La Terrasseta és generar un espai de trobada entre “famílies, amics i veïns i veïnes”. En aquest sentit, el públic del festival és d’aquells fidels, dels que no s’acostumen a perdre cap edició i han vist créixer des de ben petit el certamen multicultural. “Ens encanta la confiança dels assistents, saben que estaran a gust i que veuran cultura de qualitat i diferent”, comenta orgullosa Bañeras. La Terrasseta no es tanca a res i Aida Bañeras la veu totalment “necessària”, a més que ho considera una “labor de creació de nous públics per aproximar noves formes de fer i pensar”. Pretenen aconseguir que “moltes veus se sentin identificades i que empatitzin amb el festival”.
Des de l’organització noten en cada edició que passa “la calor del públic, que sempre ha estat la gasolina per poder continuar endavant”. En destaca “un comportament exemplar”, durant el risc de pandèmia i en altres edicions, i manté la seguretat que “enguany també el tindran”. D’aquesta forma, Bañeras valora que “ha estat el públic qui ha fet que aquest festival es consolidi”.
Deu anys de programació no és pas una tasca fàcil, però Aida Bañeras destaca el treball “d’un gran equip” durant tot l’any”. Tot i això, referma que l’enorgulleix veure com “la gent s’ho passa bé i és un punt de trobada durant les festes”. “La Terrasseta és una forma d’apropar propostes més alternatives a Tarragona que normalment no es veuen”, expressa l’organitzadora. Malgrat tot, enguany es tornen a trobar amb la incertesa de les restriccions sanitàries. No amaga que per aquesta edició tenien moltes ganes “de fer-ho i readaptar-nos amb el que calgués”. Quan existeixen aspiracions i motivacions, no hi ha límit. I és el cas de l’Aida i els seus companys: “Som un festival petit amb aspiracions que treballem amb coherència”.
Il·lusió per seguir endavant
Les mesures establertes pel PROCICAT fan que els organitzadors s’hagin imaginat “molts escenaris diversos”. “L’any passat ho vàrem preparar tot de forma molt precipitada, però enguany ja teníem l’experiència i hem treballat a més llarg termini”, expressa l’organitzadora de La Terrasseta. Una cosa no els falta: il·lusió i ganes. De fet, coincidim amb l’Aida quan ens diu que és “el més necessari”. Desitja que sigui “un espai catàrtic de retrobaments per gaudir, que tots i totes ens ho mereixem”. Així mateix, serà una edició especial amb motiu dels 10 anys i han volgut fer “un cartell a l’alçada”. “Públic i artistes tenen moltes ganes de Terrasseta. Toca gaudir de la plaça”. Ho reiterem, la motivació per fer bé les coses per al gaudi dels assistents floten entre els organitzadors del festival.
Text: Josep Gallofré
Imatges: La Terrasseta
Deixa un comentari