Aquest dissabte 25 de febrer a les 8 del vespre el Palau de Congressos acull l’acte inaugural de la Capital de la Cultura Catalana 2012, “Som llamp, som cruïlla” dirigit per Marc Chornet. Adaptant el lema de Tarragona 2012, “La cultura ens transforma”, l’espectacle planteja sis diàlegs entre creadors professionals rellevants en diverses disciplines; aquests encreuaments creatius interactuaran, alhora, amb entitats, col·lectius, formacions i escoles de la ciutat, que intervindran al llarg de l’acte com a representants de la cultura quotidiana, l’activitat cultural diària que significa un element de salut individual i col·lectiu. Més de 400 persones de 20 entitats de la ciutat participaran en l’acte.

Marc Chornet, que ha comptat amb la col·laboració de Teresa Valls en la configuració d’aquest projecte, ha explicat que l’espectacle “proposa un passeig per la nostra particular ciutat un dia qualsevol. Hi trobarem allò que estem acostumats a trobar-hi dia a dia: gent que es creua, que es troba, que dialoga, conversa, i que viu la vida quotidiana. Una vida quotidiana on la cultura, encara que de vegades no ens n’adonem, hi és sempre present i ens transforma individualment, com a éssers humans, i col·lectivament, com a comunitat.”

Els creadors i entitats que intervindran en els diàlegs que tindran lloc a l’escenari seran els següents: Josep M. Rosselló (pintor), Coia Valls (escriptora), Pep Escoda (fotògraf), Orquestra Camerata XXI (amb Tobias Gossmann), Ball de Dames i Vells (en una intervenció escrita per Oriol Grau), Arantxa Sagardoy (coreògrafa i ballarina), Alfredo Bravo (coreògraf i ballarí), Marta Mathéu (soprano), Roser Olivé (grallera), Espaldamaceta (cantautor), Cor Ciutat de Tarragona (amb Pep Prats) i Albert Guinovart (compositor i pianista).

Els encreuaments artístics d’aquests creadors i de les diverses disciplines que representen entraran, alhora, en diàleg amb accions puntuals d’entitats, formacions i escoles, que actuaran des de la platea. Aquests col·lectius seran alumnes d’Història de l’Art de la URV, Amics de la Cultura, Associació per al Foment de la Dansa a Tarragona, Associació de Sacaires de Tarragona, Aula de Teatre del Col·legi Sagrat Cor, Aula de Teatre de la Cooperativa Obrera Tarraconense, Castellers de Sant Pere i Sant pau, Colla Castellera Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, cor infantil Els Rossinyols, Esbart Santa Tecla, Escola d’Art i Disseny, Escola i Conservatori de Música, Escola Municipal de Música, Estudi de Música, Jove Cor, TornaVís Teatre, Vis de Vanadi i Xiquets del Serrallo. L’actriu Neus Pàmies serà la conductora de l’acte.

Durant l’acte intervindran Xavier Tudela, president de l’Organització Capital de la Cultura Catalana, Trinitat Marín, cònsol major d’Escaldes-Engordany, Jordi Munell, alcalde de Ripoll, i Carme Crespo, alcaldessa en funcions i regidora de Cultura, Patrimoni i Festes.

El missatge que la ciutat vol donar durant el 2012 queda perfectament reflectit en la proposta de Marc Chornet Artells, ja que serà una festa en què es posarà en valor tant la cultura d’excel·lència professional com la cultura ciutadana que es desplega dia a dia en les nostres vides, i en què es farà evident, així, la necessitat que té l’una de l’altra per aconseguir una ciutat saludable.

Un dels objectius principals de Tarragona durant l’any en què gaudeix de la condició de Capital de la Cultura Catalana és el de posar en valor el ric teixit cultural de la ciutat, la tasca artística que desenvolupen els creadors de  diverses disciplines i les nombroses activitats que hi tenen lloc dia a dia. Amb aquesta finalitat, el 2012 vol ser un any de reconeixement de totes aquelles persones, entitats i agents culturals que són des de fa molts anys protagonistes actius i passius de la vida cultural, identitària, de què gaudeix la nostra ciutat i que, sens dubte, només ells fan possible.

Les invitacions gratuïtes per assistir a l’espectacle ja estan exhaurides. Les portes s’obriran al públic mitja hora abans de l’inici de l’espectacle.

Per a més informació: