La 12a edició de la iMAGInada, que se celebrarà del 13 al 16 d’agost, s’ha hagut d’adaptar a les circumstàncies sanitàries provocades per la COVID-19. Això ha implicat un esforç ingent per als integrants del projecte, que s’hi dediquen desinteressadament. La decisió de fer possible, malgrat tot, l’esdeveniment, en el context d’incertesa imperant, i amb totes les dificultats afegides, no va ser fàcil. Però diuen que, en veure com el món de la cultura, tan castigat per la pandèmia, es bolcava per mirar de subsistir, van veure clar que calia cercar les maneres de mantenir l’activitat.  

Aquesta vegada, la iMAGInada tindrà lloc únicament en dos espais: el Teatre Auditori del Camp de Mart, que acollirà els espectacles de diferents disciplines artístiques, i la plaça del Camp de Mart, on s’organitzaran els ja consolidats Sopars del Món. Amb control d’accessos, inscripció prèvia en els actes, ús de mascareta i la disposició de seients alterns per garantir les distàncies de seguretat, els membres de la iMAGInada han aconseguit plantejar un seguit de propostes perquè “el públic gaudeixi en un espai tranquil i segur”.

La feina que hi ha darrere de l’organització és portada a terme, any rere any, per un centenar de voluntaris. Els satisfà comprovar com, cada cop, compten, entre les seves files, amb més cares conegudes. “Una de les claus és que cada persona hi pot trobar el seu lloc”, asseguren. També creuen, d’altra banda, que “l’amor que es respira” en allò que fan també “es contagia”. Saben que treballen, plegats, en un “projecte positiu per a la ciutat, les persones i la cultura”, que s’ha convertit en un esdeveniment central de les Festes de Sant Magí.

Cap dels entrevistats no vol que figuri el seu nom, en aquest article. El model de gestió de la iMAGInada es basa en l’assemblearisme, i en la defensa d’allò col·lectiu. “Som un festival molt familiar, amb el caliu i l’essència assembleàries, però a la vegada garantim uns mínims de professionalitat que són comparables als de qualsevol altre esdeveniment de gran format”, afirmen. En les darreres 12 edicions, han comptat amb la col·laboració de fins a 963 voluntaris, una trentena d’entitats implicades en la Petita iMAGInada, una cinquantena dedicades a la Fira, i uns 120 conferenciants. Amb aquest volum de gent, han ofert més de 200 espectacles.   

Durant tots aquests anys, han canviat l’espai —les quatre primeres edicions es van muntar al passeig de les Palmeres—, el volum de programació, els mètodes de treball, l’especialització de les comissions i la manera de funcionar amb el voluntariat, però l’esperit, en essència, és el mateix. Amb l’arribada de la COVID-19, han decidit persistir i defensar la cultura, que al seu parer s’ha vist discriminada, novament, en els darrers mesos. “Tot i ser un dels sectors que més s’ha adaptat a les exigències sanitàries, es troba contínuament amenaçat per l’anul·lació. Sembla que, per als espais culturals, a diferència d’altres sectors econòmics, no és suficient amb garantir les mesures de seguretat. Quan hi ha alguna dada negativa, els actes culturals són els primers a caure. És una realitat indignant, que deixa clara la visió que tenen els poders sobre la cultura, que consideren prescindible”, denuncien.

El cartell inclou espectacles de cabaret, teatre, música, dansa i un debat sobre l’estat de la cultura, entre d’altres. També s’hi ofereixen els Sopars del món, un dels actes més emblemàtics del festival. “Ens permet acostar, per mitjà de la gastronomia, la multiculturalitat a la gent, però també propicia que els migrants i les seves associacions participin i s’empoderin d’un espai durant les festes majors”, expliquen.

Tot i la COVID-19, la iMAGInada no s’atura, i continua donant suport a la cultura, amb la mirada posada en la transformació social. Amb iniciatives com el Punt Lila i Multicolor, o el protocol contra les agressions sexistes i GSDfòbiques, demostren, des de fa anys, que un espai d’oci conscient i segur per a tothom és possible.

Text: Enric Garcia Jardí
Fotografies: Albert Rué

Etiquetes: ,