La periodista tarragonina Laura Rovira es defineix com una “golfa”. Durant dues temporades ha estat la impulsora del late night Golfes a Ràdio Ciutat de Tarragona per fer el pas enguany, sota la producció d’Ayhe Productions, amb el nou programa En calces. Un tipus de contingut que, en el seu moment, va trencar amb la programació que s’estava oferint en els mitjans de comunicació del territori, amb l’humor com element essencial.

Pocs dies abans de començar En calces, Laura Rovira ho defineix com la segona part de Golfes. “És com avançar de curs o fer el salt a la universitat. Després d’aprendre molt durant aquestes dues últimes temporades, l’essència serà la mateixa però amb l’objectiu de millorar, i continuar aprenent i creixent”, concreta Rovira. De fet, el quid del nou programa serà el mateix, amb gran part dels col·laboradors i estructura dels darrers anys.

La creació de Golfes, des de zero

Tirem enrere. Golfes naixia com una proposta del director de Ràdio Ciutat de Tarragona per fer un late night a Tarragona. Es tractava d’una idea davant d’un paper en blanc, on la Laura havia de desenvolupar tota la creació del programa. Des de crear el logo, contactar amb col·laboradors o la idea del nom —sorgit mentre prenia unes cerveses amb uns amics—. La periodista detalla que no deixa de ser “el format de late night habitual amb l’afegit dels reportatges al carrer, que hem vist que funciona molt bé i és fàcil de consumir”.

Laura Rovira, durant un dels reportatges al carrer

Es tracta d’un format de programa que no existia a Tarragona. Va ser per això que li va agradar i va decidir “trencar amb el que estava fent en aquell moment”. “També crec que va interessar als polítics i als periodistes des d’un bon inici i això va ser una de les altres claus d’èxit”, assegura la comunicadora, qui afegeix que “era una cosa innovadora”. De fet, és de les que pensa que “fa falta més humor en els mitjans de comunicació“. “També en la vida en general”, bromeja. Així, creu que fa falta manca que els mitjans tradicionals apostin per fer riure i facin quelcom diferent.

La Laura ha demostrat que també es pot fer humor amb figures, habitualment serioses, com els consellers i conselleres o l’alcalde de Tarragona. Part de l’èxit del programa ha estat, per tant, dels convidats, “ja que des d’un bon inici els va encantar i es van mostrar molt presdisposats”. De fet, en el primer programa de Golfes, la frase “Viñuales, calienta que sales” va causar furor en l’entorn polític i en el propi actual alcalde de la ciutat. Des d’aquell moment va aconseguir una gran interacció amb ells, amb missatges a les xarxes socials i “fins i tot em demanaven de venir al programa”. D’aquesta forma, Laura Rovira afirma que “ha ajudat a oferir una imatge més propera d’ells i en el meu entorn m’ha servit per conèixer qui són realment els polítics”. Per a la tarragonina, Golfes i ara En calces “són una de les formes més efectives per fer arribar la informació de Tarragona als joves”.

Conèixer a la persona

Rovira explica “que tampoc vaig buscar aquesta afinitat amb els polítics, però sí que és cert que no sé fer una entrevista com Ricard Lahoz, ni tampoc tinc el seu coneixement profund de l’actualitat”. “A mi el que m’interessa és saber si l’alcalde Viñuales té fills o que m’expliqui la seva relació amb Sonia Orts de forma divertida”. Fins i tot, preguntes de temàtica sexual, perquè “escoltar les respostes en boca dels polítics, és divertit”. Em resum, conèixer a la persona.

Laura Rovira, amb l’exconseller Hermán Pinedo

La periodista tarragonina ha aconseguit el que molts no han pogut: una gran complicitat amb els polítics sense buscar-la. Fins al punt que cada cop que se’ls troba per carrer s’atura a fer-la petar. Ella mateixa se sorprèn “del bon rotllo i que he obtingut amb tots, quan no en coneixia a cap més enllà d’anar a una roda de premsa”. Tot i això, si haguès de triar un polític amb el qual ha generat una major harmonia aquest seria Hernán Pinedo. Va ser el primer que va fer-li comentaris a les xarxes socials i, arran d’això, van fer més paròdies sobre ell i va tenir un major protagonisme. Així les coses, va ser el primer polític entrevistat a ‘Golfes’. “Tot va començar amb ell”, rememora Laura Rovira.

Laura Rovira és un personatge? “No”, afirma de forma rotunda i afegeix que “soc així, no em sortiria ser d’una altra forma, sempre estic rient, però vull deixar clar no sempre soc ‘golfa'”. Va decidir fer el pas del periodisme tradicional a aquesta aposta pionera per l’humor a Tarragona. Si no ho va fer abans “és perquè no tenia referents i no pensava que fos possible fer el programa”. Ara ha descobert el que realment li agrada i on s’ho passa bé, sense necessitat “de forçar res”.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Laura Rovira