BlocCultura popular

Les sardanes no són cosa de gent gran

L’Agrupació Tarragona Dansa prepara una temporada 2022 il·lusionant després dels triomfs de l’any passat dels més joves de l’entitat

11/03/2022

Qui digui que les sardanes són cosa de gent gran és que no coneix l’Agrupació Sardanista Tarragona Dansa. La base de l’entitat va signar un 2021 per emmarcar amb la consecució de diversos campionats de Catalunya. Una fita històrica, ja que amb els seus 42 anys d’història és el primer cop que aconsegueixen quatre títols d’àmbit català. Però més enllà de competir, l’agrupació intenta inculcar als més joves els valors de la sardana, al voltant del treball amb grup, la solidaritat i el respecte.

La colla infantil Petits Tarragona Dansa va ser la guanyadora del Campionat de Catalunya de Colles Sardanistes en la modalitat de Lluïment, la més habitual. També es va proclamar campiona de Catalunya en Punts Lliures. Per la seva banda, la colla juvenil Nova Tarragona Dansa també va aixecar el títol català. Cal no oblidar els d’edats més avançades, ja que els veterans la colla Toc de Dansa van ser quarts.

Una dansa també per als joves

Les sardanes són avorrides? Alfred Abad, president de l’entitat, respon de forma clara i rotunda: “Si ho preguntes als nostres joves, t’ho contestaran de forma molt senzilla. És una activitat que fa grup i, a banda, crea amistats i socialitza”. En aquest sentit, valora la importància que els nois i noies pugin junts des dels 6 o 7 anys fins que decideixen deixar-ho i remarca les “característiques familiars” de les sardanes.

Així ho reitera també el Lluc, que forma part de l’Agrupació sardanista des dels tres anys i actualment en té setze. Anima a qualsevol jove “que vingui a provar-ho i amb tan sols un dia s’adonaran que estaven equivocats”. Unes afirmacions que realcen encara més l’eslògan de l’entitat, Molt més que sardanes.

El Magí Andreu, per la seva banda, va ser el capdanser de la Colla Juvenil l’any passat. “Jo ballo sardanes des de tota la vida, estant a la panxa de la meva mare ja vaig estar en algun concurs”, bromeja. Va ser també a partir dels sis anys que va començar a assistir als assajos. Explica que “quan ets petit vas més a jugar i a mesura que et vas fent gran els monitors et van ensenyant a ballar sardanes, i cada vegada ho fas millor”. I afegeix: “La gent té, en molts casos, la imatge de les sardanes com gent gran ballant en aplecs o a les festes majors del poble”.

Els nois i noies de Tarragona Dansa, durant un assaig

Per al Lluc, el fet de ballar sardanes li ha significat “un plus de diversió i alhora de competitivitat setmana rere setmana”. A més, expressa que tots aquests anys d’assajos i participacions en campionats han servit per construir “un grapat d’amistats”.

Enamorar-se de les sardanes encara és més gratificant si ets el cap de colla, “un orgull i alhora una responsabilitat molt gran”, diu el Magí. En aquest sentit, expressa que comporta bastanta feina perquè “s’han de planificar els assajos, saber liderar, motivar i gestionar el grup i, a la vegada, has de prendre decisions en quant a qui balla als concursos”.

Preparant el 2022

“El 2021 va ser un any fantàstic, no només pels campions sinó perquè la resta de grups també van obtenir molt bons resultats”, explica el fins ara president de l’entitat. Ara, preparen amb la mateixa il·lusió l’any 2022. Sempre amb la mentalitat posada en que “es tracta d’una afició, que no som professionals”. Tot i això, Abad sí que remarca que “treballem molt per arribar a grans fites”. A més, enguany s’inclou la novetat que només hi haurà quatre categories, en lloc de les cinc actuals, als Campionats de Catalunya,: infantil, juvenil, grans i veterans.

Alfred Abad expressa la “motivació” que signifiquen els triomfs. Sobretot per als nois i noies que hi han participat, ja que l’agrupació es troba molt ben situada en l’àmbit català gràcies a la seva llarga trajectòria. Referma que guanyar “no és l’objectiu principal” i que treballen constantment per “preservar que la sardana es mantingui i tingui una bona salut”. El president de Tarragona Dansa posa en valor que Tarragona és una de les ciutats on hi ha més joves ballant. Fruit del seu treball, el passat febrer van ser rebuts per l’alcalde de Tarragona, Pau Ricomà, i la consellera de Cultura, Inés Solé, els quals van lliurar els diplomes als i les alumnes.

Per al membre de Tarragona Dansa els assajos “són primordials”. “Els resultats arriben si hi ha una feina ben feta”, comenta. Així, assagen un parell de cops per setmana per tal d’arribar en les millors condicions als campionats i aconseguir bons resultats”. Els assajos no varien entre els grups d’edat, només ho fa la intensitat i la força amb la qual es practica.

Recepció a l’Ajuntament de Tarragona. Foto: Tjerk van der Meulen

Alfred Abad deixa enguany la presidència de l’Agrupació Tarragona Dansa. Ocuparà el seu lloc Manel Andreu. Té clar que el nou president “continuarà impulsant les sardanes entre els joves, ja que ell ha entrenat colles joves fins a enguany i és un dels pioners”. Així, creu que s’ha de treballar perquè continuïn entrant nois a l’associació i “cuidar-los, tot ensenyant els valors del nostre ball”.

Els valors de la sardana

La sardana, tal com transmet Abad, no és només una dansa i no tot és la competició. Es transmeten valors i tenen molt clar que “no hi ha enemics, les colles que participen són companyes”. Així, doncs, posa per sobre de qualsevol títol que els nois i noies “puguin aplicar tot l’après amb la sardana al llarg de la seva vida”. Ho referma el Lluc, a qui li aporten “felicitat i empatia, amb un sentiment de millora diari”. “Tot i que no volem ser professionals, tothom fa l’esforç d’assajar i fer-ho el millor possible”, comenta.

Pel Magí, ballar sardanes de competició, igual que en qualsevol altre esport d’equip, crea “un sentiment de grup fortíssim”. Creu que el treball individual també “és important per tal que el treball grupal sigui el millor possbile”.

Amb només setze anys, el Lluc es veu molts anys ballant sardanes. “Realment és una dansa que està en perill i no vull que desaparegui, ja que forma part de la meva vida”, conclou. El Magí també augura una llarga vida sardanística: “Són una part indispensable de la meva vida i no la comprendria sense elles”.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Mireia Cruz

 2 Comentaris

  1. Roger Potente Rubinat
    14/03/2022 Respon

    Tot el món pot participar-hi ja siguis adolescent, nen o persona gran

  2. […] https://tgnblog.tarragona.cat/les-sardanes-no-son-cosa-de-gent-gran/12768?fbclid=IwAR3QdOj-C_xOlA3Gu… […]

Deixa un comentari