Manola Brunet, la valquíria contra el canvi climàtic

La història de Manola Brunet comença a Carinyena, un poble aragonès ubicat a 50 quilòmetres de Saragossa. Hi va néixer l’any 1955, però només dos anys després ella i la seva família van viatjar fins a Tarragona. «Allà no hi havia massa feina…», explica la protagonista d’aquest article. Brunet ja no ha tornat a marxar, «només per feina», subratlla. 65 anys després, l’Ajuntament de la ciutat ha decidit nomenar-la Filla Adoptiva.

«Ha estat una notícia que no m’esperava gens. Quan l’alcalde m’ho va avançar per telèfon no m’ho podia creure, em va deixar sense paraules. Al final, ser profeta a casa teva no és habitual», diu, somrient, des d’un dels bancs assolellats del Passeig de les Palmeres. «Allà hi pintava jo de petita, però era un desastre!», recorda, assenyalant el racó del rellotge de sol, amb vistes a la punta del Miracle i al mar Mediterrani.

Continua llegint

Marouane Laabbas, l’erudit de les relacions laborals que vol revertir el canvi climàtic

Marouane Laabbas el Guennouni (Tànger, 1996) ha estat un dels primers estudiants de la URV que es gradua en la primera promoció del doble grau de Dret i Relacions Laborals i Ocupació. Ho ha fet, però, amb un expedient gairebé impecable. Aquest ha estat un dels motius pels quals la Societat Espanyola d’Excel·lència Acadèmica li ha atorgat un reconeixement. És el millor estudiant de l’any a Espanya en matèria de Relacions Laborals, i un dels millors de Dret. «Això et permetrà arribar lluny, oi?». «Jo el que vull és fer el possible perquè el món vagi millor», respon convençut.

Laabbas va arribar al doble grau gairebé per atzar.  «Vaig fer el batxillerat científic, però per coses de la vida vaig haver d’inscriure’m a Relacions Laborals», explica. Un cop va començar, però, va trobar en les relacions laborals i el dret un espai per poder lluitar per un món millor. El seu front obert és el medi ambient, perquè «mai no revertirem el canvi climàtic si els treballadors no tenen formació. És a dir, ells intervenen en el procés productiu directament, per això cal que es formin en matèria mediambiental», recalca.

Continua llegint

Aaron Gutiérrez: “Hem d’aprofitar la pandèmia com un element disruptiu per fomentar una mobilitat sostenible, justa i saludable”

Aaron Gutiérrez (Lleida, 1981) és investigador del Departament de Geografia de la Universitat Rovira i Virgili (URV). En les darreres setmanes ha reorientat la recerca sobre temes de mobilitat que porta a terme amb Antoni Domènech i Daniel Miravet, per analitzar els canvis provocats per la pandèmia del coronavirus. Considera que la crisi sanitària hauria de servir per fomentar unes polítiques de mobilitat més sostenibles, justes i saludables.

Continua llegint