Al Club Social La Muralla de Tarragona existeix la premissa de mirar directament els ulls a les enfermetats de salut mental. Sense estigmes ni prejudicis. I així ho remarca la directora del centre, Paula Ulloa, just iniciar la conversa. Fa 23 anys que treballen a la ciutat i a la demarcació per tal que persones afectades tinguin una reinserció social i laboral digna, així com donar suport a les famílies. Sensibilització, formació i assessorament són tres paraules clau en el dia a dia de l’associació.

Paula Ulloa destaca que la junta directiva del Club Social La Muralla està formada des del seu inici en un 70% pel que anomenen “primeres persones”, és a dir, homes i dones que han patit algun problema de salut mental. “Fa 23 anys això era impensable, som pioners en aquest sentit”, diu orgullosa. Actualment compten amb 300 persones que acudeixen regularment al centre per a alguns dels serveis que ofereixen.

Increment de casos a causa de la pandèmia

La salut mental és des de fa mesos un tema de debat a la societat. Des de l’inici de la pandèmia de la COVID-19, els experts alerten que hi ha hagut un increment de persones afectades per aquestes patologies. Una afirmació que referma Ulloa: “És una situació demostrable. S’han incrementat els casos en perfils molt diferents i en joves, gent que ha perdut la feina, que s’ha passat molts mesos tancats a casa o que ha patit qualsevol altra situació sorgida de la situació sanitària”.

Usuaris de La Muralla, durant una de les activitats que realitzen

En aquest sentit, la salut mental es troba cada cop més present en el debat polític i ja s’ha parlat, fins i tot, de l’aprovació d’una llei integral sobre l’àmbit. Un fet que celebra la directora de La Muralla. “Ja era hora”, referma, i afegeix que “fa molts anys que lluitem perquè ens trobàvem a la cua de les malalties”. “La ment és una part més del cos i s’ha d’igualar a totes les disciplines de la salut”, crítica Paula Ulloa. Així, lamenta que s’hagi esperat a una pandèmia “per parlar més de salut mental”.

Malgrat tot, Paula Ulloa no amaga que “s’ha avançat molt en el tema”. “Abans era impensable que la gent digués que té un problema de salut mental i ara molts ho expliquen de forma normalitzada”, diu. És un primer pas davant les traves que es poden trobar per “cercar una oportunitat laboral, trobar un pis on viure o tenir una parella”. Una barrera que, segons Ulloa, és culpa de “l’estigma de la societat”.

Diversos serveis sense oblidar les famílies

El Club Social La Muralla té una àmplia diversitat de perfils entre els seus usuaris, depenent del servei en el qual acudeixen. El club social compta amb 147 persones majors de 18 anys. Es tracta d’un espai on el trastorn mental és sever.

Al centre s’hi troba un altre perfil, el d’aquells que fan una vida més normalitzada. Ja no es consideren usuaris en sí, sinó que acudeixen per participar en els grups d’experiència pròpia aportant el seu testimoni. Des de la Muralla també treballen al voltant de les famílies que pateixen en algun membre la situació d’una malaltia mental. “Són les grans oblidades”, expressa Paula Ulloa. D’aquesta forma arriben a elles amb l’escola de famílies, on se’ls ofereixen diversos serveis.

Paula Ulloa, en una excursió del centre

En tots els serveis que ofereix el Club Social La Muralla, Paula Ulloa no s’oblida de “la gran tasca dels voluntaris”. Sense ells seria impossible seguir endavant amb l’ampli catàleg d’activitats d’oci terapèutic que ofereixen. Natació, pàdel, tenis, sortides, cursos d’idiomes, una granja-escola, un hort terapèutic… Infinitat de possibilitats perquè els usuaris recuperin el teixit social.

Aquestes activitats d’oci “fan recuperar l’autoestima i les ganes de viure” a les persones afectades. Els ajuda a “disminuir la medicació” i, tal com detalla la directora de La Muralla, es fan amb l’objectiu que a mitjà termini “aconsegueixin una reinserció en una vida normalitzada i que tornin a sentir-se útils”.

A més, han iniciat un nou projecte de pisos tutelats, una “necessitat molt urgent”, segons Paula Ulloa. L’any passat van obrir el primer habitatge, on conviuen dues persones i enguany tenen previst oferir-ne dos més. També han presentat l’‘Espai Situa’, que orienta la ciutadania en general sobre els problemes de la salut mental.

Més de 25 actes per celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental aquest 10 d’octubre, l’Ajuntament de Tarragona ha presentat per primer cop un ampli programa durant l’octubre amb més de 25 activitats, organitzades conjuntament amb entitats, entre elles La Muralla. Podeu consultar el programa d’activitats  al web de l’Ajuntament.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Club Social La Muralla