Més enllà dels grans noms, que aquesta edició de Sant Magí n’ofereix, i molts (Serrat i Sabina, Forever Young o el Ballet rus de Sant Petersburg, entre d’altres), les festes de Sant Magí tenen la seva pròpia seqüència, amb diferents activitats que en conformen l’esquelet i que la diferencien de la resta de festes majors. A continuació us oferim cronològicament 12 moments especials que, creiem, singularitzen Sant Magí.

L’enramada. Sant Magí és festa, multituds i esclat de sons, però lògicament també hi tenen cabuda els actes més íntims. El dia 15 d’agost al matí la Moixiganga de Tarragona és l’encarregada de decorar amb flors, branques i fulles la capella del Sant que hi ha en el minúscul carreró de Sant Magí, en el cor de la Part Alta.

Activitats a la platja. A diferència de les festes de Santa Tecla, en què a mitjan setembre el temps acostuma a jugar una mala passada, la calor canicular permet celebrar algunes activitats a la platja. És el cas, per exemple, del veteraníssim concurs de castells i escultures de sorra, organitzat pel Club Maginet a la platja de l’Arrabassada. En una altra platja de la ciutat, el Miracle, té lloc la travessa d’andròmines, una activitat molt més recent però que ha arrencat amb força i molt bon sentit de l’humor.

La travessa d'andròmines de Sant Magí

Les contalles. Cada any l’Esbart Santa Tecla honora i difon la figura del patró de la ciutat a través d’aquesta elegant representació etnocoreogràfica de producció curosa. Set quadres que recreen la vida de Sant Magí, des de la seva arribada a la Brufaganya fins a la devoció que li professa Tarragona. La cita és el 17 d’agost a la nit a la plaça de la Pagesia.

El festival de l’aMt. 9 hores de música en directe i 13 actuacions musicals. Aquestes són les espectaculars xifres que acompanyen el festival de l’Associació de Músics de Tarragona que aquest 17 d’agost arriba a la seva 13a edició. La cita s’ha convertit en un gran aparador de la música feta a la ciutat, sense renunciar a grups de fora, com en aquesta ocasió amb els Nyandú i Los Deltonos. El festival estrena enguany escenari, el recent inaugurat Smart Park Tabacalera, just davant de l’estimulant Capsa de Música.

La Sindriada. La síndria no és la protagonista del cartell de Sant Magí perquè sí. Des de fa uns anys una de les revetlles de les festes gaudeix de la possibilitat de degustar diferents talls d’aquesta fruita tan refrescant i adient. Aquest 17 d’agost la Sindriada es renova gràcies a La Pípel i estrena escenari (el Pla de la Seu), convidada i allargarà la seva durada. Bona música i bon profit!

L’arribada de l’aigua. Cada any desenes de persones porten en carro a Tarragona aigua procedent de l’ermita de la Brufaganya. Segons la llegenda es tracta d’un líquid miraculós perquè Sant Magí la va fer brollar del no res. Després de cobrir en carros els 60 quilòmetres de trajecte, l’arribada dels portants a la plaça de la Font el 18 d’agost a la tarda és un moment molt especial, per la sensació del deure gairebé acabat i per la tradicional olor d’alfàbrega que inunda els carrers de la Part Alta.

La pujada dels carros i cavalleries. Des de la plaça de la Font, els portants, acompanyats per part del Seguici Popular de la ciutat, inicia un breu recorregut pels carrers de la Part Alta. El moment més espectacular i concorregut és la pujada dels carros per la Baixada de la Pescateria, desnivell que exigeix un gran esforç als animals.

La salutació de les colles castelleres. Quan els carros arriben al carrer Portal del Carro, al costat de l’ermita de Sant Magí, les colles castelleres els obsequien amb un pilar de salutació. Més enllà de la bellesa de l’estampa, el moment és especial per la gran gernació que s’agrupa a la zona per motius diferents: centenars de persones fan cua per comprar les ampolles i càntirs d’aigua miraculosa, molta gent s’afanya per anar a l’imminent ball de gegants i els castellers s’impacienten davant l’imminent sorteig de l’ordre d’actuació de la diada de l’endemà.

La revetlla remullada. Sant Magí també és la festa de l’aigua des del punt de vista més festiu. Des de fa alguns anys la vigília del patró arrenca amb una refrescant vetllada a la plaça del Rei. Hi ha dues maneres de viure-la: sota l’aigua, que és la més recomanable, o esguardats en un racó mirant com es remulla la resta, que també té la seva gràcia. La festa es trasllada després, xops o ja assecats, a la plaça de la Font on dues orquestres s’intercalen fins ben entrada la matinada.

Revetlla remullada de Sant Magí

Diada castellera. Darrerament s’ha fet un abús de les paraules “marc incomparable” a l’hora de referir-se a un escenari pretesament encantador. Però poques vegades una expressió ha estat tan apropiada per definir el teló de fons de la diada castellera del 19 d’agost al migdia. Una plaça de les Cols plena de gom a gom, amb les escales com a tribuna privilegiada i amb la Catedral de segon pla, acull una diada extremadament calurosa, en certs moments fins i tot incòmode, però en què es respira essència castellera a tots els racons. El millor context perquè les colles de la ciutat ofereixin una de les millors actuacions de la temporada.

Moment culminant de la Professó de Sant Magí

La Professó. Gegants, nanos i bastoners precedeixen la figura de Sant Magí, encarnada en aquesta ocasió per un xiquet. Després d’una hora i mitja de recorregut, el moment culminant és l’entrada del Sant a l’ermita del Portal del Carro, remarcada per 21 salves en honor al patró seguides de l’acompanyament pirotècnic. Aleshores és el torn de l’última aparició de les colles castelleres, que pugen amb un emocionant pilar caminant.

La Santa Tecla imminent. L’últim punt no és un moment concret, sinó una sensació. L’entrada de Sant Magí a la capella del Portal del Carro tanca Sant Magí però al mateix temps recorda que en menys d’un mes les festes de Santa Tecla emplenaran tota la ciutat. Les primeres activitats de les entitats i el lluïment de les primeres samarretes i bosses de les Festes faran evident que el 23 de setembre és gairebé a tocar. Serà aleshores quan el cicle festiu de la ciutat viurà el seu punt àlgid.

Etiquetes: ,