L’associació Heroïnes Anònimes neix com un projecte a les xarxes socials. Tot plegat va començar per la inquietud de la impulsora del projecte, Laura Recasens, per sensibilitzar i parlar de dones quotidianes, “més enllà dels referents feministes que exerceixen grans labors”, argumenta. “El 8M és una explosió de color lila, però dies després desapareix”, comenta Recasens, qui volia fer visible el paper femení i el seu empoderament durant els 365 dies de l’any.

La Laura volia anar més enllà de les xarxes socials. És activista des de fa molts anys i sempre s’ha interessat per la violència masclista. De fet, ja fa molts anys que va col·laborar en la creació de l’ONG Ooman United Foundation Spain, que combat el maltractament infantil i la violència masclista a Jamaica.

Un punt d’acompanyament emocional

D’aquesta forma, naixia administrativament Heroïnes Anònimes, amb la pretensió de crear sinergies entre el teixit de dones del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, per tal que es creessin projectes, exposicions i xerrades des de l’entorn de la dona. A més, pretenia anar més enllà i crear un projecte d’acompanyament a escala emocional. “Una de les coses que travessen les dones que pateixen violència masclista és l’aïllament social, i els manca suport. Aquest és bàsic per sobreviure a certes injustícies”, constata.

L’activista coneixia de l’associació Helia Dones de Barcelona, que dona suport a dones que pateixen violència de gènere a través de l’acompanyament en tasques quotidianes. Fets tan bàsics com anar a comprar, al metge, fer un passeig o l’escolarització dels fills i filles. En aquell moment, Helia volia ampliar la seva tasca arreu de Catalunya i va ser quan es va estendre al Camp de Tarragona gràcies a Heroïnes Anònimes i la iniciativa Veïnes x Veïnes.

Així, després d’un llarg camí de reunions i xerrades el servei es va instaurar al territori amb la col·laboració d’una trentena de voluntàries. Recasens argumenta que tot plegat s’havia d’integrar amb l’entitat, ja que “no té sentit disposar de projectes dispersos, sinó que tot ho hem de fer des de la mateixa associació”. Així, el treball es va consolidar fins al punt que l’any 2022 van realitzar acompanyament emocional a 53 dones, i enguany el nombre s’incrementarà gràcies a l’obertura d’un espai físic a Reus, sota el nom de Ca la Conxita.

La Laura argumenta que aquest tipus de projectes també serveixen per crear una xarxa de suport amb altres dones que pateixen el mateix. “Creiem en l’empoderament a través del saber propi”, explica. Es tracta de dones que, en paraules de Recasens, són “vulnerables i en moltes ocasions han de partir de zero”. En aquest sentit, moltes d’elles s’han vinculat a l’associació impartint tallers. En resum, un espai per compartir temps “i poder pensar en altres coses”.

Laura Recesens, durant una xerrada

El programa Veïnes x Veïnes destaca per la coordinació conjunta entre les dones afectades i les voluntàries, amb una ajuda i acompanyament emocional de tot el que necessitin. Així mateix, però, la impulsora de la iniciativa fa valdre que “en cap moment se sap la història vital de la dona i jo, per exemple, molts cops ni la pregunto per què pots jutjar de forma involuntària”. “Desconèixer aquesta història vital ens fa ser més transparents”, afirma.

Recasens llença un missatge per al futur: “Tant de bo aquests projectes no fossin només parts d’Heroïnes Anònimes, sinó que formessin part del circuit de violència masclista de les administracions”. D’aquesta forma, creu que l’autoria de les coses “no és important si el que vols és transformar la societat”.

El paper de l’educació i les famílies

Ara, també treballen en una iniciativa anomenada La bústia, que començarà primerament a Reus per estendre’s a Tarragona i altres indrets. Es tracta d’un espai físic on dones afectades per la violència masclista poden deixar de forma anònima el que necessiten per, posteriorment, posar-se en contacte amb elles.

La sensibilització en l’àmbit de la violència masclista s’està introduint progressivament en l’ensenyament mitjançant tallers i xerrades. Tot i això, la Laura creu que “hauria d’anar més enllà de la canalla, i també arribar al professorat i a les famílies”. “Cal que tinguin una continuïtat i que tota la població estigui sensibilitzada”, diu, per afegir que, en molts casos, els nens i nenes tan sobre informats i cal “gestionar i canalitzar la informació que els infants reben”.

Imatge d’una de les activitats que realitzen

Heroïnes Anònimes participa activament en la segona edició del festival feminista i LGBTIQ+ TetaFest, que tindrà lloc els dies 2 i 3 de juny al Camp de Mart. Tota la recaptació de les barres i de l’arròs solidari que se celebrarà anirà destinada al voluntariat de l’associació. Un fet que la Laura valora davant de la funció d’acompanyaments que l’entitat realitza a l’Ajuntament de Tarragona des del 2021.

Laura Recasens considera que “és important que hi hagi un festival on existeix aquesta sensibilització i es dona visibilitat a les dones i a tot el teixit associatiu femení de la demarcació”. Tot i això, aposta perquè “tots els festivals plantegin la iniciativa feminista i LGBTIQ+”. “S’hauria de canviar la mirada i posar les ulleres liles al conjunt de la societat. Cal paritat en els cartells dels certàmens, ja que hi ha excel·lents professionals que viuen en un entorn masculinitzat i fa falta incloure la perspectiva de gènere com a punt de partida”, conclou.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Heroïnes anònimes