Parlar de Sirvent és sinònim de torrons i gelats. Més de cent seixanta anys endolcint la vida dels tarragonins i tarragonines des que el 1860 José Sirvent arribava al port de Tarragona des de la seva Xixona natal.

Acudia a la ciutat cada Nadal per obrir un petit local en un dels emblemàtics portals del carrer Major. Durant novembre i desembre oferia els seus torrons i altres productes nadalencs i, un cop acabada la temporada, tornava a Xixona per seguir amb el seu ofici de fuster. Amb el pas dels anys, la tradició es va forjar de tal manera que, actualment, els productes se segueixen elaborant de la mateixa forma. “Busquem les millors matèries primeres i podem dir que els nostres torrons estan fets d’ametlla marcona de la màxima qualitat, sucre i mel”, explica Fernando Sirvent, gerent de l’empresa i que forma part de la cinquena generació familiar.

Interior de l’establiment de la Rambla Vella

Anys després de l’arribada de José Sirvent, el seu fill, José Sirvent Garrigós, s’instal·lava a Tarragona per aixecar la persiana de l’emblemàtic local del carrer del Portalet. Avui dia, continua obrint cada temporada per vendre torrons. Al voltant del 1940, la tercera generació augmentava la seva cartera de productes amb els gelats artesans i l’orxata. Va ser a partir de l’any 1982, quan l’empresa ampliava els seus establiments per arreu de la ciutat i el Camp de Tarragona. Al municipi, a més del Portalet, trobem altres botigues a la Rambla Vella, plaça de la Font, carrer de Canyelles, Rambla Nova i el Serrallo.

El torró de Xixona, el producte estrella per excel·lència

Pel que fa als torrons, des de Sirvent noten que “la temporada s’avança, com ja va passar l’any passat”, comenta el Fernando. Així mateix, la possible normalitat sanitària durant aquest Nadal fa que hagin notat “un augment de vendes”. De fet, passejant per la Rambla Vella o el carrer del Portalet, ja hi ha un gran nombre de gent que espera al carrer per fer la seva compra.

“La qualitat dels nostres torrons no varia, continua com els de fa cent seixanta anys”, diu Fernando Sirvent. Intenten sempre fabricar els seus productes “amb el millor que trobem al mercat”. En aquest sentit, el gerent de l’empresa assegura que “m’atreviria a dir que podem trobar torrons com els nostres, però no pas millors”. Tenen clar que l’ametlla marcona és el producte referent. La cerquen en terrenys de secà “amb agricultors que saben molt bé el que es fan”. Enguany s’han trobat que el preu d’aquest fruit sec s’ha incrementat de forma molt considerable per la seva baixa producció. Tot i això, Sirvent afirma que aquest augment “no s’ha vist reflectit en el preu de venda al públic”.

L’establiment del carrer del Portalet és un dels clàssics de Sirvent

El torró de Xixona continua sent el producte estrella de Nadal, seguit del de xocolata amb ametlles i el de gema cremada. Aquest últim, seguit molt de prop pel d’Alacant, el que es coneix tradicionalment com el dur. Fernando Sirvent treu pit i assegura que els seus productes “són amb DO Xixona”. El torroner tarragoní té clar que “no volem innovar, i seguim amb els clàssics de sempre”. “Podria fer-ne de paella, per exemple, però jo a això no li dic pas torró”, rebla. El seu objectiu és que el client “pagui pel que és el torró i no pas per una bonica caixa i tot el màrqueting que l’envolta”. Tothom que vulgui tastar els emblemàtics torrons de Sirvent pot acudir als establiments del Portalet, al número 27 de la Rambla Vella i al carrer de Canyelles. A més dels torrons, no s’han de deixar banda altres elements clàssics de les postres nadalenques com els massapans, els polvorons o les neules.

El Fernando explica que “hem aconseguit una clientela molt fidel”. Fins i tot, reben peticions per enviar torrons a “Tunísia, Canadà o Austràlia”. També arreu d’Espanya. “Els nostres productes han passat de generació en generació amb èxit”, comenta el gerent de Sirvent. Així mateix, també ofereixen lots de Nadal per empreses, amb la característica que “no tenim un catàleg, sinó que tots són fets a mida”.

Del gelat al tall, als cucurutxos i terrines

Podem dir que Sirvent enllaça una temporada amb l’altra. No hi ha gairebé temps per a descansar. Potser els mesos amb un cert descans són de gener a març. Tot plegat, pensant ja en les mones de Setmana Santa i l’època estiuenca, amb els gelats com a referent. És un dels altres productes destacats de l’establiment. “Els fem com els de tota la vida, amb matèries totalment naturals”, explica el Fernando.

Tal com amb els torrons aposten per la línia clàssica, en el món dels gelats és diferent: “Intentem innovar cada any”. El Fernando ho té clar, “renovar-se o morir”. I més en una època on han notat una reducció de vendes respecte a 2019 a causa de la disminució de turistes a la ciutat”.

Anys enrere, el gelat al tall era un dels referents de Sirvent. “Sobretot el de torró, òbviament”, expressa el Fernando. Ara, però, els cucurutxos i les terrines passen per sobre les barres. Cal no oblidar l’orxata, feta al dia i elaborada de forma totalment natural amb xufes d’Alboraia, un petit poble prop de València. “Només hi posem xufa, aigua i sucre”, afirma.

Text i imatges: Josep Gallofré