Retorna el Carnaval a la ciutat de Tarragona. Per primera vegada en 2 anys, ja no hi ha cap mena de restricció en les activitats tradicionals. I com mana la tradició, també recuperen el seu càrrec el Rei Carnestoltes i la seva Concubina, que uneixen també les seves comparses.

Aquests encaren ara, després de la pandèmia, un regnat ple d’il·lusió, però també amb nervis. Ivan Luna, escollit per la seva comparsa per a ser Rei, admet que durant la setmana i els assajos en tenia, de nervis, però amb la preparació dels actes els ha gestionat prou bé. Ara que ja queda poc, explica,  “els nervis comencen a aflorar”.

Un regnat atípic

La pandèmia i la reconversió de les dues últimes edicions ha condicionat molt el regnat de les comparses guanyadores l’any 2020.

Segons Luna “aquests dos anys han estat sobretot una presa de contacte amb la concubina i la seva comparsa”. Destaca que “malgrat tots els problemes que ha suposat, hem pogut fer una molt bona amistat, generant una complicitat a l’hora de treballar junts que esperem que es vegi reflectida en aquest Carnaval”. Tot i treure’n una part positiva, assegura que “ha estat complicat. Volíem regnar com més aviat millor i gaudir de l’experiència”.

El Carnestoltes va ser l’últim acte amb públic al carrer abans del confinament i l’any passat es va apostar per un format adaptat al context sanitari. El mateix rei ho descriu com “un simulacre. Vam intentar que fos normal, però sense competició de rua i sense que molts dels actes es poguessin fer per restriccions de personal”.

Per part d’Andrea Hidalgo, la concubina, també “va ser un sí, però no”, encara que de cara a l’edició , remarca,  “hem recuperat la il·lusió. Ara sí tornem a la normalitat completa”. Competicions de rues per trobar els successors dels actuals reis i concubines, aforaments i actes al màxim, tot està preparat segons els reis de la festa per a l’edició d’aquest 2023.

Preparació dels esdeveniments més importants

Les comparses del Rei i la Reina són les encarregades d’organitzar esdeveniments com la gala de la Disfressa d’Or o el Ball de Màscares. La concubina destaca que porten “molts caps de setmana i nits” des de l’octubre per preparar una edició que vaticina com “a molt potent”. “Ja en l’acte de presentació hi havia molta més gent que de costum”, explica la Reina, “sentim des de la nostra comparsa que els tarragonins tenen ganes de tornar a gaudir dels diferents actes”.

També destaca que normalment les comitives que guanyen el concurs solen tenir un augment de participants, arribant enguany als 100 la de la concubina i a més de 120 les del rei.

Hidalgo destaca especialment la gala del dimecres al Teatre Tarragona, que considera imprescindible. “Farem dues sessions, una a les 19:30 i una altra a les 21:30 h, allà explicarem les temàtiques de les nostres comparses”, encara que avança que “enguany hem volgut jugar amb el concepte que ni els bons són tan bons ni els dolents tan dolents, representant el paper de la dona a l’església”.

Un dels altres punts forts serà el 17è Certamen de Drag Queens & Drag Kings, que repetirà al Teatre de Tarragona, l’adaptació de la famosa guerra de la farina amb pols de colors, que recorda a les festes Holi de tradició hindú o l’esperada Rua de Lluïment, per primera vegada des de l’any 2020.

Un missatge de festa

Tant el Rei com la Concubina volen que “els tarragonins tornin a fer-se seu el Carnaval una altra vegada”. A més destaquen la importància de “tornar a fer nostres els carrers, les comparses hem estat fent molts esforços per tirar endavant la festa, i esperem una gran resposta per part de la gent”. Afegeix que “no seríem ningú sense ells, necessitem el públic com a tot bon espectacle”.

Per acabar, destaquen que “hem de recordar que tenim un dels 10 millors Carnestoltes del país, i cal que les institucions ho potenciïn”. El seu extens regnat finalitzarà un cop passat el Dimecres de Cendra, quan el jurat decidirà els nous protagonistes del Carnaval de l’any 2024.