Un pessebre amb tocs tarragonins
Francisco Soria munta, des de fa 12 anys, un especial naixement a la llar de jubilats de Bonavista
“La il·lusió més gran és veure com els nens i nenes venen a veure el pessebre i coneixen també on els seus avis i àvies passen la tarda”. Amb aquesta frase resumeix Francisco Soria, president de la llar de jubilats de Bonavista i autor d’un especial pessebre que any rere any es converteix en una visita marcada a l’agenda d’infants, centres escolars i veïns del barri.
El Francisco fa dotze anys que munta el pessebre. De fet, des que és president de l’entitat. La idea va néixer per, en paraules de Soria, “atraure com més gent millor sense cap ànim de lucre”. En un inici es confeccionava al passadís de la llar de jubilats del barri tarragoní, però a mesura que el pessebre es va fer gran es va traslladar a la sala d’actes. Ara, aquest emblemàtic pessebre, que fa més de tres metres d’ample i de longitud, es pot visitar fins després de reis. “Venen prop de 1.000 nens i nenes d’escoles del voltant”, expressa orgullós, tot i que està obert a tot el públic.
Un cop acabades les festes de Nadal, Francisco Soria es dedica a desmuntar el pessebre, ja amb el cap posat en l’any vinent. És a partir del mes de febrer que comença a muntar-ho tot i a finals de setembre ja el té llest. Ho prepara “amb la meva forma de veure les coses, agafo idees i les adapto”. Així, planeja el pessebre “des d’un punt de vista personal” i amb un caire tarragoní.
En aquest sentit, enguany el naixement plasma l’Ajuntament, el far del Port de Tarragona i, fins i tot, l’autobús de la línia 54, que uneix el centre de la ciutat amb els barris de Ponent i Sant Pere i Sant Pau. Més enllà dels detalls tarragonins, enguany també s’hi poden veure arguments de la Feria de Abril de Sevilla. Òbviament, també inclou les figures tradicionals com el nen Jesús, la verge Maria o els tres Reis Mags d’Orient.
Sense tenir en compte el temps invertit
Es tracta d’un treball molt elaborat en el qual el tarragoní dedica un grapat d’hores. Cada pessebre és nou i irrepetible. “Porta molta feina i ho faig tot sol, perquè així m’entretinc”, expressa. El Francisco no es dedica pas a comptar el temps invertit en el pessebre: “m’agrada i ho faig sense gens d’interès personal i hi dedico els dies que facin falta”. “No soc enginyer, però crec que tot el que materialitzo s’assembla bastant a la realitat”, comenta Francisco Soria.
A més, un altre detall important és l’elaboració de tot plegat amb materials reciclats. A tall d’exemple, enguany la tanca que rodeja el pessebre són ampolles d’un producte làctic. El Francisco no es cansa de demanar diferents envasos de productes per confeccionar totes les figures del pessebre per, després, “amollar-los a la meva forma”.
El pessebre de la llar de jubilats de Bonavista es pot visitar fins després de Reis de 9.30 a 12 hores i de 15.30 a 19 hores.
El Francisco defineix el pessebre de Bonavista com “especial” i destaca que fins i tot el mossèn del barri va venir enguany a inaugurar-lo. “Cada cop que hi ha una missa ho anuncien”, diu entre rialles. Amb 78 anys, aquest veí de Bonavista espera poder celebrar “molts anys més” d’aquest especial pessebre “i que cada cop vingui més gent”. La il·lusió és un sentiment que perdura al llarg de la vida.
Text i imatges: Josep Gallofré
Deixa un comentari