L’Associació Todos En Azul treballa des de fa anys per visibilitzar les persones amb espectre autista al territori i millorar el seu benestar i el de les seves famílies. Un treball incansable i desinteressat que han convertit l’entitat en un referent en la realització de projectes en aquest àmbit. Fruit d’aquesta tasca, fa unes setmanes l’associació va rebre la distinció al Mèrit Cívic que concedeix l’Ajuntament de Tarragona.

Un projecte pioner

“Ens alegra molt que donin valor a tot el que fem des de l’associació, per nosaltres és un honor haver rebut aquest distintiu”, comenta Juan José Caravaca, president de Todos en Azul. En nom de l’entitat, es mostra orgullós de moltes de les iniciatives que han sortit endavant des de 2019, però en destaca, principalment, el projecte Entén la ciutat amb pictogrames, que busca facilitar la identificació de llocs públics i comerços de Tarragona a les persones amb Trastorn de l’espectre autista (TEA). L’objectiu, en paraules de Caravaca, era “fer una ciutat més accessible i comunicativa”.

El projecte va servir també perquè la gent conegués l’entitat i, avui en dia, s’han convertit en un referent en diverses ciutats d’Espanya. “Va ser el punt de partida de l’associació”, recorda el seu president.

Una altra de les necessitats que han aconseguit resoldre des de Todos en Azul és la creació d’un casal d’estiu, ja en funcionament des de fa diversos anys. Caravaca assegura que “cada estiu funciona molt bé i també és un referent al territori”. El casal no posa limitació d’edat i s’ofereix la possibilitat d’acollir persones no només amb autisme, també amb altres patologies. “És l’oportunitat d’oferir-ho a tothom qui ho necessiti”, comenta el president, qui afegeix que és una possibilitat de respir per les famílies. Del casal, Caravaca fa valdre totes les activitats que s’hi realitzen, però posa especial èmfasi en les rutines, “molt importants per a ells”.

La importància de disposar d’una seu

El fet de disposar d’una seu, ara fa 3 anys, també va ser un pas endavant per a Todos en Azul. Es van adonar que “s’havia de fer quelcom per a les persones afectades i per a les seves famílies”. En resum, es tracta d’un espai on es pot deixar el nen o nena i on s’ofereixen diverses activitats i un servei terapèutic. Actuen com a centre de suport, tant per a les persones amb espectre autista com per a les seves famílies. En aquest sentit, Juan José Caravaca anuncia que pròximament s’obrirà un altre centre d’aquestes característiques a causa de l’alta demanda.

La formació i l’educació continuen sent reptes de futur? “Sempre ho són, i més ara que es parla tant de l’escola inclusiva”, diu Caravaca, qui rebla que per aconseguir-ho “calen més recursos professionals, persones que puguin ajudar”. Un tema que, segons el president de Todos en Azul, està sobre la taula i que treballen des de la Federació Catalana d’Autisme i l’associació.

L’objectiu en el futur pròxim de Todos en Azul és assolir un casal permanent durant tot l’any i un centre especialitzat, “on tinguem tots els recursos necessaris per a les famílies i les persones afectades”. Però no només això, també pretenen oferir un servei formatiu per a professionals i sanitaris.

Juan José Caravaca creu que el TEA s’està visibilitzant cada vegada més i se li dona la importància que es mereix. Ho veu amb bons ulls, però opina que cal seguir treballant amb la mirada posada en el futur i “millorant els serveis a les famílies”.

Dia Mundial de conscienciació sobre l’Autisme-Tea

Aquest passat dimarts, 2 d’abril, la porta de l’Ajuntament va acollir la lectura del manifest amb motiu de la celebració del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme-Tea. Des del consistori i les entitats de la ciutat s’han proposat una sèrie d’actes que conformen una programació ben destacada fins al 29 d’abril.

Text: Josep Gallofré

Fotos: Todos en Azul