Fa més de 26 anys que l’Associació Mediambiental La Sínia va crear-se per treballar per la conservació del riu Gaià i la biodiversitat del seu entorn. Fruit d’aquest treball incansable i desinteressat, han rebut recentment la distinció al Mèrit Cívic de l’Ajuntament de Tarragona.

Vint-i-sis anys aconseguint grans fites per a la biodiversitat

“Que et facin aquest reconeixement és una gran alegria pels anys que portem treballant”, assegura la presidenta de l’entitat, Raquel Córdoba. De fet, són moltes les fites aconseguides per La Sínia, però Córdoba destaca com aquella més “reconfortant i que ens ha donat més marge de maniobra” l’acord de custòdia fluvial del riu Gaià amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) l’any, 2017. Gràcies a aquest acord, van poder realitzar diverses accions a la conca del riu, tal com ha succeït a la plana del Vinyet o al torrent de la Móra. La presidenta de l’associació també fa valdre la inclusió de la primera parella de corriols a la zona del Vinyet l’any 2019, després de recuperar l’espai.

Tot i això, Raquel Córdoba expressa que hi ha moltes accions més desenvolupades. “Vint-i-sis anys donen per molt”, diu. A més, considera que estan assolint “millores importants per la conservació del territori i la nostra idea és continuar així”. Es defineixen com “una entitat petita, però que ha obtingut molts triomfs”, i aquest fet els reconforta per continuar endavant, ja que hi ha “molta feina per a fer”, assegura.

L’Associació Mediambiental La Sínia té actualment molts projectes encetats per treballar l’espai natural del riu Gaià, així com la conservació de la natura i la biodiversitat del territori. En aquest sentit, Córdoba parla, en nom de l’entitat, del fet de poder reivindicar en un futur “la creació del parc natural del Gaià”, la qual cosa implicaria unificar tots els espais protegits de la conca del Gaià i incloure’n d’altres que no es troben sota aquesta protecció. “Això seria la cirereta del pastís”, comenta Raquel Córdoba.

Altres projectes en els quals es troben immersos són la desconstrucció parcial de l’embassament, la preocupació acústica dels càmpings de la desembocadura i la massificació de la zona amb l’augment de places turístiques.

El paper dels més joves

A la vegada, des de l’associació treballen per un canvi de consciència social. “Ho estem treballant i el cert és que les generacions més petites cada cop estan més sensibilitzades gràcies a les matèries relacionades amb el tema i els nostres tallers ambientals”, expressa Raquel Córdoba. La presidenta de l’entitat afegeix que “estem posant el nostre granet de sorra i d’aquí a deu anys hi haurà una major consciència, és una evolució lenta, però anem pel bon camí”.

L’enfocament didàctic també és important per l’associació. Treballen amb instituts i escoles de primària i han notat un augment de peticions de les activitats que organitzen.

El voluntariat, un pilar clau

Per a l’Associació Mediambiental La Sínia el paper del voluntariat és “un pilar fonamental juntament amb l’educació i la conservació de la biodiversitat”. “Podem dir que sense ells no avançaríem prou en els projectes que duem a terme”, comenta Córdoba. La presidenta de La Sínia creu que “és molt important la implicació de la societat civil per reclamar aquestes accions de conservació de la natura”. En aquest sentit, la Raquel agraeix la tasca dels voluntaris, que assegura que aporta tant a l’associació.

Com en molts altres espais, la sequera també ha afectat el riu Gaià. Tot i aquesta problemàtica, Raquel Córdoba argumenta que “hem d’entendre que es tracta d’un riu mediterrani i depèn de les pluges”, tot i que hi ha altres situacions que l’afecten com ara “la manca de depuradores al llarg de la conca”.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Associació Mediambiental La Sínia