Arts visualsBlocPatrimoni

Recordant la Tarragona dels setanta i vuitanta

La sèrie d'Anton Roca ens permetrà resseguir aquella època de transformació
21/12/2016

A la secció setmanal de les Històries Enllaçades, que la Biblioteca Hemeroteca Municipal du a terme des del 2013 al Facebook de Tarragona Cultura cada dimarts, vam iniciar, fa unes setmanes, una nova sèrie dedicada a la Tarragona dels anys setanta i vuitanta, amb fotografies fetes per Anton Roca Pentinat. L’Anton va ser secretari de l’Agrupació Fotogràfica de Tarragona durant vint-i-quatre anys i recorda que va ser un dels primers a tenir un objectiu de 17 mm que li va permetre fer un tipus de fotografies poc habituals en aquell moment.

Els canvis urbanístics que anaven transformant la ciutat els va anar fotografiant i ho continua fent, tot i que eventualment. Va iniciar la sèrie a partir de l’any 1976 i pràcticament fins que la fotografia digital es va popularitzar. Al seu arxiu es comptabilitzen prop de 1.500 diapositives de diferents espais de la ciutat al llarg de les darreres dècades.

La idea de fotografiar carrers, places i indrets de la ciutat li va venir en veure el llibre editat per Caixa Tarragona l’any 1975, Tarragona 1900…. A la publicació s’hi reproduïa una fotografia antiga al costat d’una altra feta des del mateix punt però a la dècada dels anys setanta. Les fotografies permetien veure la transformació de la ciutat i van ser fetes per Eliseu Caixal i Salas, mentre que els textos que les acompanyen van ser escrits per Josep Pau Virgili i Sanromà. L’Anton Roca va pensar que era una bona idea i que podia fotografiar els canvis que es produïen a una ciutat en continu creixement. Algunes de les fotografies d’aquests indrets ja les vam publicar al llibre Tarragona 1950-2000. Itinerari visual l’any 2003.

Fotografia feta el 04-12-1976. Viaducte de la Oliva desde els edificis del carrer de Frai Antoni Cardona i Grau.

Fotografia feta el 04-12-1976. Viaducte de la Oliva desde els edificis del carrer de Frai Antoni Cardona i Grau

En les imatges no hi trobarem fets socials, ni persones, ja que, segons ens explica, va tenir un incident amb la Guàrdia Civil, que li volia requisar la càmera quan feia fotografies d’una manifestació de protesta a l’antiga carretera de Reus. L’ensurt  el va portar a decidir que no retrataria la vida social, només la transformació urbana.

En alguns casos va dedicar-se a fer el seguiment de les obres, com és el cas del pàrquing de la Rambla Nova, al tram de l’antiga avinguda Conde de Vallellano. Des que s’inicien les obres fins a la inauguració del pàrquing.

2016-12-6

Av. Vidal i Barraquer cantonada amb l’actual Rambla Francesc Macià

Esperem que la sèrie us permeti conèixer una Tarragona diferent o recordar com era abans de les transformacions de les dècades dels setanta i vuitanta del segle passat. També us animem que ens en feu algun comentari a través del Facebook!

Text: Elena Virgili (directora de la BHMT)
Imatges: Anton Roca

 1 Comentari

  1. Montserrat Alvarez Perez
    08/01/2017 Respon

    Gracias por colgarlas. Algunos recordamos la tarragona antigua y nos encanta poder guardar estas fotos.

Deixa un comentari