Els esports electrònics, també coneguts com a eSports, són les competicions que es desenvolupen a través d’un videojoc. L’auge d’internet ha fet que les competicions en línia d’alguns dels videojocs, que són considerats com a esport electrònic, hagin anat a l’alça i s’hagin convertit en una indústria que mou anualment milers de milions d’euros arreu del món.

De fet, més de 300 milions de persones són seguidores dels esports electrònic i, per exemple, la plataforma televisiva de Movistar va tenir durant un temps en emissió un canal dedicat en exclusiva a aquesta modalitat esportiva (el canal eSports), encara que la majoria d’aficionats segueixen les partides i les competicions a través de la plataforma Twitch.

Però, jugar a un videojoc pot ser considerat un esport d’elit? Alguns governs, com l’estatunidenc o l’alemany consideren que els jugadors professionals d’esports electrònics són atletes i, fins i tot, el Comitè Olímpic de Corea del Sud els ha concedit el rang d’esport olímpic.

Diferents estudis han demostrat que els atletes d’esports electrònics poden arribar a generar nivells de desgast molt similars als dels corredors de curses automobilístiques, per exemple. De fet, aquest desgast i el nivell d’exigència es veu molt reflectit en l’edat dels jugadors, que acostuma a estar entre els 16 i els 22 o 23 anys, aproximadament, ja que són jocs que demanen grans reflexos i molta capacitat cognitiva, que es va perdent a partir de la vintena. L’alta competència entre jugadors fa que la seva carrera no duri més enllà de cinc o sis anys.

Posar en contacte jugadors i empreses

En aquest context, el jove tarragoní Marc Peñalver Fa (Tarragona, 1994) fa tres anys que treballa en el desenvolupament d’una xarxa social, amb un funcionament similar a la coneguda LinkedIn, per posar en contacte jugadors i empreses professionals, que són les qui els recluten per jugar a les grans lligues internacionals d’esports electrònics.

La idea se li va ocórrer quan treballava per a una d’aquestes empreses que competeixen a la Lliga de Videojocs Professionals (LVP). “Me n’encarregava dels fitxatges. La meva feina era buscar els millors jugadors per a cada posició, però era una feina complicada perquè si tu busques un enginyer demanes que t’enviïn un currículum i ja està, però en el meu cas havia de fer proves d’aptitud i n’estava convençut que es perdia molt de talent pel camí”, assegura Peñalver.

Per facilitar-se una mica la feina va començar a crear una base de dades en un Excel on recollia la informació relativa als jugadors que anava contactant i on apuntava les seves qualitats i característiques. Ben aviat algunes empreses van oferir-li diners per comprar-li aquest Excel i així poder consultar-lo. Aquí va ser quan va veure que faltava al mercat una eina per facilitar la feina a les persones com ell que reclutaven, però també per oferir als jugadors professionals l’oportunitat d’arribar a contactar amb grans empreses del sector.

Amb la col·laboració de dos programadors, també tarragonins i aficionats als esports electrònics, en Manel Vallès i en Magí Tell, un assessor legal, en Marc Rovira, i un especialista en màrqueting, l’Alejandro Fer, han desenvolupat la plataforma E-sports Link.

Actualment encara en fase beta, la pàgina permet als usuaris registrar-se, compartir el seu currículum com a egamers (jugadors de vídeojocs) i també recopilar les dades que proporciona Riot Games, l’empresa creadora del joc més popular en el món dels esports electrònics, el League of Legends, que els permet localitzar els millors jugadors. A banda, les empreses del sector tenen a la seva disposició un cercador on, a través de diferents filtres, poden localitzar els perfils de jugadors que més els interessen i marcar-los com a preferits o bé fitxar-los.

La previsió d’en Marc Peñalver és que la plataforma estigui en fase beta fins a finals d’any, ja que, actualment, estan testejant-la i fent-hi molt canvis a partir del retorn dels usuaris que ja s’hi han registrat. Peñalver explica que, únicament a Europa, hi pot haver uns 13 milions de persones que en algun moment poden voler intentar ser jugadors professionals.

Per arribar en aquesta fase del desenvolupament, han aprofitat també els contactes i els coneixements que els ha aportat presentar-se a la darrera convocatòria del Tarragona Open Future, una iniciativa que es gestiona des de Tarragona Impulsa que vol ajudar les empreses emergents en direcció i gestió empresarial.

Text: Laia Díaz
Fotografies: Cedides