Xavier Dupré i Raventós (1956 – 2006) passarà a la història de la ciutat de Tarragona per ser l’arqueòleg que va impulsar la reconstrucció de monuments tan importants per a la nostra ciutat com el Circ o el Fòrum Provincial. Ho va fer quan ocupava el càrrec d’arqueòleg territorial a Tarragona del Servei d’Arqueologia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Xavier Dupré va enfocar la seva vida a descobrir i preservar el patrimoni arqueològic, a Tarragona i arreu. Al llarg de la seva vida va reconstruir el passat amb força i pugnacitat i va llegar a Tarragona una consciència moderna de l’arqueologia.

Per tot això, el passat mes de juny de 2018 l’Ajuntament de Tarragona va inaugurar un monument en homenatge a la seva figura i a tot allò que va representar per a la ciutat. Es tracta d’un conjunt escultòric, obra de l’escultora francesa establerta a Tarragona Béatrice Bizot. Ubicat al mateix Circ, Bizot busca la integració de la seva obra en l’espai i uneix la inspiració en fonts estètiques clàssiques amb referents contemporanis de l’escultura, com l’ús del bronze i el ciment o la col·locació de la peça en un mur de formigó.

El conjunt escultòric

La instal·lació està formada per sis caps de formigó, col·locats de manera harmoniosa i geomètrica dins d’alcoves repartides per la paret. Aquest mur, que fins ara només era un element estructural de separació entre el Circ i el carrer, agafa un significat de frontera, un valor simbòlic amb una elegància i una força que abans no tenia.

La col·locació de la peça en el mur de separació entre el carrer —el món viu i actual— i la capçalera del Circ és molt simbòlica. Simbolitza la frontera entre passat i futur, justament el lloc on exerceix l’arqueòleg, que sempre tracta de lligar aquests dos espais del temps: explicar el passat per entendre la identitat present.

Aquests caps, inspirats en la bellesa clàssica, recorden els vestigis antics. Transmeten una serenitat i una calma que suggereixen civilització, paciència i el pas del temps. Envolten una peça de bronze i formigó que representa Xavier Dupré, en forma de silueta, amb la llibreta que sempre duia a sobre, contemplant el Circ. Ens contempla també a nosaltres, del món viu, que visitem l’espai. Està posicionat a la base d’una escala de bronze que puja cap a una cara de dimensions monumentals, en comparació amb la seva figura. L’escala representa la seva trajectòria professional, però també la de la seva ciutat, Tarragona, conscient del valor inestimable del seu patrimoni.

La peça permet recordar, també, que darrere d’aquest conjunt arqueològic hi va haver un home, un equip de treball i unes voluntats treballant per preservar el patrimoni, i que ho segueixen fent.

Béatrice Bizot

Béatrice Bizot és una artista francesa nascuda a Itàlia el 1966. Ha viscut, viatjat i exposat arreu del món. Actualment viu a Tarragona, on ha creat tres conjunts escultòrics al barri del Serrallo. La seva obra està molt inspirada pel món de la ciutat i de la construcció i hi inclou sempre la figura humana. Construeix noves arquitectures amb elements humans que formen l’alfabet d’una llengua pròpia. Les seves cares de ciment, inspirades en la bellesa grega antiga, reflexionen sobre el món actual i sobre com la humanitat s’adreça a Bizot.

Text: Béatrice Bizot i Museu d’Història de Tarragona
Imatges: Ram Giner