L’Enric Guim, conegut a Instagram com a @Drcarrasclet, té quaranta-un anys. Va néixer i és de Tarragona (“de Cal Pentinat, per ser exactes”),  i va cursar els estudis d’Enginyeria Tècnica Agrícola a Girona. Allà, mentre estudiava, va tenir el seu primer contacte amb la jardineria i, des d’aquell moment, la seva passió per aquest art ha anat in crescendo… Actualment, i des de fa dotze anys, l’Enric treballa per compte propi, dissenyant, construint i mantenint jardins.

Tal com ell mateix afirma, té la sort de treballar en una cosa que li agrada molt. Però, a banda de la feina, també sent un gran amor pels castells (principalment… pels castells dels Xiquets de Tarragona), i des de fa un temps li ha agafat el gust per fer i compartir fotos. Per aquest darrer motiu, i per la destresa que hi demostra, ell és el Fotògraf Convidat del mes de juliol.

Què és per a tu Instagram? Hi estàs enganxat?

És una adròmina on jugo amb fotos que faig a través d’aplicacions del mòbil. Jo no en sé molt de fotografia i Instagram i diferents aplicacions et permeten penjar fotos boniques (si més no, per mi ho són) i compartir-les amb tot el món. Em permet també veure fotos d’altres persones que ja coneixia o que he conegut o que algun dia espero conèixer. Amb això vull dir que és un món, ple de possibilitats.

Enganxat? Al principi molt, “#totludia”, a totes hores, veia fotos a tot arreu. Ara ja m’ho prenc amb més calma, però, tot i així, en algun moment del dia entres a veure què fa el personal…

Què té de bo i de no tan bo?

De bo té els comentaris que t’arranquen un somriure, les trobades i especialment les dels @igerstgn, el “bonrotllisme” que es respira en general dins i fora la pantalla del mòbil. No tan bo: el temps que pots arribar a perdre (per sort, ja no em passa).

Digue’ns 5 usuaris de la xarxa que no ens hem de perdre i per què.

Poder-ne anomenar només 5 és una mala passada, perquè per mi, en la majoria dels casos, preval més la persona que les fotos que puguin fer… Me’n deixo molts, moltíssima de bona gent i que fan fotos molt guapes…

@vitex, perquè és el meu xatumeu i fa unes fotos molt guapes, de vegades estratosfèriques.

@pysuke, @ingocat i @valleklau, perquè ens seguim des del principi quan no ens coneixíem personalment. Són molt actius, molt amables i fan unes fotos extraordinàries.

@juanjofuster i @tonipasqualcuenca, perquè, a banda de ser molt macos, les seves galeries no tenen desperdici.

Foto: Enric Guim (@Drcarrasclet)

Foto: Enric Guim (@Drcarrasclet)

Des de quan ets aficionat a la fotografia?

Des que em vaig instal·lar Instagram ara fa dos anys. Fins llavors anava tirant de fotos que feien els col·legues per tenir records, càmeres d’usar i llençar i després, molt després de tot això, alguna compacta digital i anar fent… Feia servir les fotos per tenir records i en la meva professió per tenir l’abans i el després d’un treball, però gairebé mai en buscava el costat artístic. De vegades penso que li podia haver fet més cas a aquella càmera Agfamatic 508 quan em van regalar per la comunió, però amb vuit anys, què vols…

Quins temes t’agrada tractar en les teves fotografies?

No m’ho plantejo. Faig fotos que crec que m’agradaran. Tot just començo ara a interessar-me per la fotografia i el ventall de possibilitats és tan gran i a mi m’agraden tantes coses, que no dono l’abast. Del que penjo a Instagram, crec que hi ha força varietat, hi pots trobar una mica de tot.

Tens un estil propi? Com el definiries?

Realment no sé si tinc un estil propi… Donant una ullada a la meva galeria, crec que és indispensable que les meves nenes (Tecla i Clàudia) apareguin, en més del 50 % de les fotos hi surten, en postes de sol, a la platja, jugant…. I segurament hi ha un fil conductor on es barregen elles, la natura, tradicions, Tarragona i la música… la meva vida.

Foto: Enric Guim (@Drcarrasclet)

Foto: Enric Guim (@Drcarrasclet)

Com valores el fet que actualment hi hagi tanta gent que fa fotos?

És un fenomen al cap i a la fi lògic. La tecnologia és a l’abast de moltíssima gent i amb qualsevol mòbil pots fer fotos. Si t’interessa el tema i vols anar més enllà, tens l’oportunitat de fer algun curs o curset de fotografia i et pots comprar la teva primera rèflex i així anar seguint, si t’agrada. Investigant i provant… És normal, crec. Penso que és positiu. La fotografia és una disciplina que desperta la teva creativitat. Crear és bo, fas funcionar el cervell, t’obre la ment.

Hi ha algun punt en comú entre la fotografia i la construcció de jardins? En el teu cas, l’una influeix l’altra d’alguna manera i viceversa?

El punt en comú és indubtablement que ambdues són ART. Si les domines, et pots considerar un artista. D’una (la fotografia) ja he dit que no en tinc ni idea i de l’altra em falta moltíssim per aprendre encara (com deia el gran filòsof, no sé quin, però era gran: “Només sé que no sé res.”).

En el meu cas, la fotografia no m’influeix a l’hora de construir un jardí, encara que, en el disseny, pot ajudar els meus clients a visionar com quedarà el seu jardí mitjançant programes que utilitzo. Personalment, tinc el do d’entrar en un lloc que s’ha d’enjardinar i visualitzar com quedarà si el realitzo. A l’inversa és obvi que influeix, em passo moltes hores entre plantes i em costa molt poc de treure el mòbil i fer fotos…

Abans de fer una foto, tens clar com l’has de fer? 

En la majoria dels casos tinc clar com l’he de fer, encara que dispari molts cops. Has de tenir una foto xula, perquè, per molt que la retoquis, si a priori no és bonica, no hi ha res a fer… L’atzar hi intervé segurament, però t’ha d’agafar “treballant”…

Una altra de les teves passions són els castells? T’agrada fotografiar-los?

Els castells són una part molt important de la meva vida; més que els castells, els Xiquets de Tarragona. A mi, llevat de Santa Úrsula i algun Sant Fèlix, no em veuràs en una plaça on no actuem els Xiquets de Tarragona. De la meva colla no en puc fer (llevat d’algun Pilar Caminant) i les que he penjat meves són de fa dos anys cap aquí, però, segons quin moment, m’agrada més veure’ls que fer fotos, la veritat.

Com valores el gran moviment de fotografia castellera que s’ha generat els darrers anys?

Els castells són atractius per definició. Des dels noranta el fenomen casteller no ha fet més que crèixer en tots els sentits i les fotos són una peça més d’aquest engranatge. Tot evoluciona i ja no només es veuen fotos de castells; podem visionar fotos de detalls exquisits com els del mestre Antoni Coll (@antonicoll), en Marc Serarols (@seracatbcn), en Dani Seró (@danisero) o na Laura (@castafioredixit).

La valoració que en faig de tot aquest moviment i del boom casteller en general és contradictòria. D’una banda, fa que els castells siguin coneguts arreu del món i que actualment sigui un fenomen de masses a casa nostra; per molts això és positiu, però està comportant que les colles es converteixin en petites empreses, on ningú cobra per treballar, però que funcionen com a tal. S’estan professionalitzant i això no m’agrada. Sense això, però, no veuríem els castellots que veiem…  Un cop un amic meu em va dir que era un romàntic modern.

Ens pots avançar quin tema tractaràs en la teva sèrie com a Fotògraf Convidat i per què?

He pensat que podria tractar la natura, perquè és una cosa que tinc i tenim a l’abast… La natura ens regala cada dia infinitat de fotografies vestida de diferents formes i colors. Fotografiant-la estem més a prop d’estimar-la i estimar-la ens fa a tots més bones persones…

Vols afegir alguna cosa que creguis oportuna de comentar?

Agrair a l’equip de @tgncultura l’oportunitat que em briden, de tot cor. És molt xulo i estic molt content. Al juliol faig els anys, és un bon regal! Espero estar mínimament a l’alçada de tants bons fotògrafs que han passat per aquí…

(PD: El filòsof era Sòcrates, que sóc de ciències però fins aquí hi arribo… ;-P, una mica de “catxondeiu”, no?)

Enric Guim (@Drcarrasclet). Foto: @annacaceres2

Enric Guim (@Drcarrasclet). Foto: @annacaceres2

Durant tot el mes de juliol, us convidem a acompanyar l’Enric amb les vostres imatges al voltant de la natura; poden ser noves o antigues i només cal que les etiqueteu a Instagram amb #ElFotògrafilaNatura. Cada setmana en destacarem una, que formarà part de l’exposició que farem al desembre sobre El Fotògraf Convidat de 2015.

Moltes gràcies, Enric, per les teves paraules i les teves imatges!

Entrevista: Rosa Comes
Imatges: Enric Guim