Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona, una cita singular en el panorama literari català

El pròxim dissabte 13 de juny es donaran a conèixer els veredictes dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona. La situació sanitària actual ha provocat que l’acte públic de lliurament, que en els darrers anys tenia lloc al Teatre Metropol, es reconverteixi en una cerimònia televisada per TAC 12, anomenada “Acte distanciat de deslliurament”.

Continua llegint

Ciutat de Premis Literaris

Logotip del 'Fet a Tarragona'El passat 15 de gener es va tancar el termini de presentació de treballs als Premis Literaris Ciutat de Tarragona. Després de les actuacions administratives de recepció i conformitat, l’organització va emetre el comunicat de costum en què es feia balanç de participació. La impressió era molt favorable, ja que els tres premis quedaven molt ben posicionats, tant en la història d’aquest cartell, com en el context dels premis literaris en català.

Així, d’una banda, el premi Pin i Soler, el més antic dels que es convoquen, no només continua tenint un nivell de participació molt alt (93 novel·les), sinó que se situa com el premi de novel·la amb més participació de la literatura catalana. La majoria de premis importants de novel·la en català situen els seus balanços participatius entre les 25 i les 50 propostes. La diferència, doncs, és notable. Aquesta diferència es deu a factors molt diversos: un calendari favorable, en què no hi ha altres premis importants convocats; la facilitat que representa poder presentar les obres per internet (no només és més fàcil; també és més barat, més segur, més ràpid i més ecològic); i, segurament també, les atencions que els concursants reben de l’organització. També, és clar, hi ha els factors més referencials: la dotació econòmica i el prestigi de l’editorial i del jurat; però aquests són factors compartits amb altres premis.

Continua llegint

Lletres amb bona salut

Està acostumada a parlar en públic, és molt aficionada al teatre i, fins i tot, es confessa “una mica pallassa”. Malgrat tot això, Berta Noy, la guanyadora del premi de novel·la Pin i Soler, va acabar el seu discurs d’agraïment abruptament i va marxar cap a la seva cadira visiblement emocionada, abraçant-se amb els seus familiars. Les llàgrimes i l’alegria de Noy van ser una de les notes més destacades de l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona, celebrat aquest dissabte.

Noy, editora de professió, va guanyar el guardó per Llocs que no surten al mapa, la història “d’un gran amor”, com va explicar la mateixa autora minuts abans de rebre el premi en la roda de premsa amb els mitjans. Columna publicarà la novel·la al setembre.

Continua llegint