Aquest dijous s’ha estrenat el nou esdeveniment literari de la ciutat, el Festivalet Blau. Així, durant vint dies, el llibre infantil i juvenil de creació i impressió local serà protagonista amb quinze actes en diversos espais de Tarragona.

El nou festival també neix amb la voluntat de dinamitzar llibreries i actius de la literatura infantil i juvenil de Tarragona, visualitzar la creació local, mobilitzar lectors, crear llocs de trobada, sumar i crear nous públics, col·laborar d’una manera activa a crear hàbits lectors, promocionar les llibreries i el llibre local (per extensió impremtes, dissenyadors, il·lustradores, autores, correctors…), i promocionar i mostrar el panorama literari del territori.

Llibreries, espais culturals, la Biblioteca Pública o els Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat seran els indrets on s’oferiran al llarg de tota la setmana pròxima diferents propostes adreçades tant a adults com a públic infantil.

El director del certamen, l’escriptor, actor i fundador del projecte editorial Piscina, un petit oceà, Joan Rioné, explica que “hem intentat fer un programa interessant per a tothom, amb activitats per a infants i famílies a llibreries, biblioteques, centres culturals… Tot i que també n’hi ha per a professionals del sector. Totes les activitats tenen el llibre com a protagonista”.

Moltes de les activitats programades ja han exhaurit les invitacions. Rioné detalla que amb les que es preveia un aforament reduït “vàrem optar per fer inscripció prèvia i, efectivament, en moltes vam penjar el cartell de complet al cap de pocs dies de presentar el festival”. En aquest sentit, considera que “és un èxit i estem molt contents de la resposta del públic”.

Joan Rioné és de l’opinió que “el públic jove llegeix més que mai, ja que ens passem el dia amb els missatges del mòbil”. “Una altra cosa són els llibres, però cal destacar que hi ha molts joves lectors i també hi ha joves que escriuen”, diu. L’escriptor ho exemplifica amb l’Escola de Lletres de Tarragona i els Clubs de lectura de les biblioteques. Així mateix, Rioné afegeix que “a les llibreries hi ha molta oferta literària destinada a joves i, si hi són, serà perquè es venen. La complicitat que sorgeix entre lectors és molt més gran que les que generen les pantalles”.

Quines poden ser les eines per fomentar la lectura entre els joves? Rioné està convençut que “els lectors adults fan que els infants i els joves s’interessin pels llibres”. “No podem demanar als joves que no mirin tant el mòbil si els adults també ens hi passem el dia”, rebla. Per l’impulsor del Festival Blauet, es necessita que els llibres estiguin “vius i presents a tot arreu, des del menjador al lavabo”.

La iniciativa compta amb el suport de la Conselleria de Cultura de l’Ajuntament de Tarragona i la col·laboració d’una dotzena d’organismes, institucions i d’entitat culturals de la ciutat.

Text: Josep Gallofré

Fotos: Ajuntament de Tarragona