Cada 31 de desembre, desenes de persones es troben a la platja del Miracle per tancar l’any remullant-se a les fresques aigües del Mar Mediterrani, el conegut com a Bany de Sant Silvestre.

Hi ha gent que hi va un any per fer la gràcia, d’altres que ho fan per esperit esportiu i d’altres que repeteixen any rere any perquè ho han convertit en una tradició personal.

Aquest és el cas d’en Fernando Sampietro Esteban (Tarragona, 1957), que es va provar l’experiència el 31 de desembre de 1995 i, des de llavors, no ha fallat mai a la cita. De fet, aquest 2019 farà 25 anys consecutius que participa en el Bany de Sant Silvestre.

Ordenança de l’Ajuntament de Tarragona des de finals de 1980, recorda que aquell primer any passejava per casualitat amb els seus gossos per la platja quan va decidir sumar-se als banyistes que allí es trobaven. “A partir de llavors, no he fallat cap any, encara que plogui, sempre hi vaig”, afirma Sampietro.

El Bany de Sant Silvestre l’organitzava originàriament la Penya Bany Dominical Joan Ceron. Aquest grup es reunia cada diumenge al matí per banyar-se, una tradició que, encara que el grup fa anys que va desaparèixer, encara que segueix mantenint, sent el dia de Sant Silvestre el més multitudinari.

En Fernando no és gens de platja. De fet, hom difícilment el trobarà a l’estiu passejant-hi o banyant-se quan l’aigua té una temperatura més agradable. “Hi ha molta gent, està tot ple de tovalloles, els nens se’t posen al mig… a l’hivern s’hi està molt tranquil”, reconeix Sampietro.

Als qui no estan acostumats a banyar-se amb temperatures baixes, els recomana que és molt millor anar “escalfant”, que no pas entrar de cop a l’aigua. “El millor és anar-se tirant aigua poc a poc fins aconseguir entrar del tot perquè la gràcia no és entrar i sortir ràpid, el bonic de Sant Silvestre és banyar-te tranquil·lament”, aconsella en Fernando que reconeix que, any rere any, hi ha més gent que únicament hi va per mullar-se els peus.

Si voleu trobar-vos amb en Fernando aquest pròxim 31 de desembre a la platja del Miracle, busqueu a aquella persona que vagi amb un peluix d’en Homer Simpson. «És el meu ídol, tinc un munt de coses d’ell per casa i sempre es banya amb mi», afirma.

El Bany de Sant Silvestre se celebrarà aquest dimarts 31 de desembre al punt del migdia a la platja del Miracle.

Text: Laia Díaz
Fotografies: Cedides