Joan Beneito Mercadé (Tarragona, 1966), seguint amb la tradició familiar, encara regenta el negoci de serralleria que va iniciar el seu pare. S’autodefineix com un “serraller de tota la vida”.

Gairebé també “de tota la vida” és la seva vinculació amb el Patronat de la Cavalcada de Reis i Home dels Nassos. Va ser el seu pare que va començar a introduir-los a ell i al seu germà en l’organització d’un dels esdeveniments més màgics que se celebren a la ciutat de Tarragona i s’hi van acabar quedant. D’això en fa més de 30 anys.

Foto: Laia Marín

Ara bé, Beneito fa 7 anys que, el dia 31 de desembre, té un encàrrec especial: exercir d’Home dels Nassos.

“En una reunió del Patronat de la Cavalcada, qui feia d’Home dels Nassos fins llavors, un treballador de la Brigada Municipal, va dir que, coincidint amb la seva jubilació, ho volia deixar i, de seguida, em vaig oferir voluntari”, recorda Beneito amb il·lusió.

Foto: Laureta Rodríguez

Segons explica, ser Home dels Nassos és una “virgueria”. “Salvant les distàncies, per mi té gairebé tanta màgia com el dia de Reis. A la canalla els hi fa molta gràcia. És aquell personatge que has vist tota la vida, un clàssic, que grans i petits esperen veure”, afirma Beneito.

L’Home dels Nassos, l’home que té tants nassos com dies li queden a l’any, únicament surt un dia, el 31 de desembre. Ho fa des del Pla de la Seu, muntat en un carro de cavalls, i es dirigeix fins a la plaça de la Font on, des de dalt del balcó de l’Ajuntament, saluda a la canalla, els llença caramels i escolta la cançó que des de fa tres anys l’acompanya.

“Si queda algú a Tarragona que no ha vist mai a l’Home dels Nassos, li recomano que l’esperi a la plaça de la Font. Sense cap mena de dubte, aquell és el millor indret per veure’l i, fins i tot, saludar-lo personalment”, confessa Beneito que assegura que, si res li ho impedeix, serà Home dels Nassos “fins que no pugui més”.

Text: Laia Díaz
Fotografies: Laureta Rodríguez, Laia Marín i cedida