Vas néixer a Amposta i vas triar venir a estudiar il·lustració a Tarragona. Quins bons records tens d’aquest etapa a la nostra ciutat?

Recordo l’Escola d’Art com lo centro d’operacions, d’allí naixen amistats en professors i alumnes, gent més enllà del meu terreno que compartien les mateixes inquietuds que jo. 

Despúes estan Pep, Txomin i Albert que em van obrir les portes de l’estudi Mènsula per a ser lo seu becari. En ells vaig viure la professió d’il·lustrador des de dins, una experiència inoblidable. I gràcies a ells, també vaig conèixer a JuanCa, qui em va portar a fer la meua primera exposició al Cafè Museum Galeria al 2011, una exposició titulada “Por amor al arte”.

Recomana’ns algun llibre d’un il·lustrador o una il·lustradora que sigui referent per a tu.

Te diré quansevol vianda que fasen los meus amics i exalumnes de l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona, Ferran Orta i Sara Porras. 

Per exemple, Groc i Rodó, de Ferran Orta, i Sara Porras, que la podreu trobar a la revista Cavall Fort

Si haguessis de definir el teu estil com il·lustrador, amb quins adjectius ho faries?

Graciós, fresc i colorit.

Recentment, has ideat i il·lustrat el projecte “Llépol”, un joc de taula amb cartes de les Terres de l’Ebre que va néixer en l’època del confinament. Dius que sortirà a la llum i es podrà adquirir a partir d’aquest proper mes d’octubre. Ens pots explicar algunes de les frases fetes o expressions que hi conté? En què cosisteix aquest joc exactament?

“Llépol” és un joc de cartes que consisteix en obrir un restaurant amb plats típics de les Terres de l’Ebre i utilitzar les expressions més xaladores del terreno. Té una mecànica molt senzilla, ideal per jugar amb amics o amb tota la família.

Lo joc se compon de tres tipus de cartes: “Cartes de clients”, inspirades en oficis d’aquí baix, de tota la vida, “Lo Càmilic”, “la Baldanera”, “Ta tia la monja.” 

Cartes de plats típics de les Terres de l’Ebre (arròs, col i fesols, anguila fumada, pastisset de cabell d’àngel…)  i cartes d’expressions #DelTerreno (estes cartes modificaran la partida, podràs tirar “un cop de ratera” i fer suar als teus rivals).

L’objectiu del joc és aconseguir 4 clients per al teu restaurant abans que els altres jugadors. Los clients s’aconsegueixen sumant els punts de cada plat.

D’on neix Del terreno?

Del terreno naix de la unió de tres joves ebrencs, prenent de partida les il·lustracions amb frases ebrenques de l’artista Hernan en H. Els nostres productes volen reivindicar la particularitat de la nostra llengua, la nostra cultura i sempre en un toc d’humor.

Sempre et mostres molt optimista i amb una visió molt positiva de la vida, però, què és el que et resulta més complicat a l’hora d’iniciar un encàrrec des de zero?

Los dos primers dies en iniciar un encàrrec són sempre durs, traure una idea no es fàcil, però l’experiència te fa mantenir la calma i mostrar-te optimista davant la pluja d’idees per a seleccionar la millor. 

Què aconsellaries a algú que està acabant de cursar els estudis d’il·lustració i que es vol iniciar en aquest món des del punt de vista professional?

Ser optimista, sentir-se il·lustrador les 24 hores i apuntar a la llibreta d’artista totes les victòries i fracassos. Ah! quan no me surt una idea… intento dormir en la llibreta baix del coixí, a mi me funciona, ec! 

Com veus la il·lustració a Tarragona? 

Pos molt bé! S’està fent una bona faena des de l’AIT, com sempre dic, està molt guai compartir sinèrgies en companyes de la teua professió. 

   [Seguiu les seves il·lustracions a les xarxes municipals,  a InstagramFacebook i Twitter.]

Entrevista i vídeo: Laia Marín 
Il·lustració: Hernan en H