Fa dues setmanes, en aquest mateix blog, us vam proposar un dia ple d’art i avui hem pensat de traçar des d’aquí un nou itinerari cultural per Tarragona amb vista a aquest dissabte, 13 de juny, en què conflueixen l’art, la literatura, l’enologia, la música i també… una mica de “fe” per a postmoderns. Així com en aquell cas us dibuixàvem una ruta cent per cent dedicada a les arts visuals, aquest cop les recomanacions són variades i us animem a seguir-ne lliurement la planificació, tot i que, evidentment, també podeu descartar-ne o reagrupar-les d’altres maneres. En tot cas, la nostra intenció és que us pugueu organitzar un dia sencer dedicat a la cultura.

Som-hi?

> 11 h

Comencem el matí visitant una exposició, però una exposició poc usual… No es tracta de portar-vos a cap museu ni a cap sala d’art; us proposem que us acosteu a una botiga, ni més ni menys, però una botiga que també és força peculiar: es troba a la Rambla Vella número 19 i hi veureu una bona col·lecció de peces d’art africà, que el Peter, de ben segur, us glossarà amb explicacions amenes. El dissabte és l’últim dia de la mostra i està organitzada pels Amics de l’Art Africà. Un petit tresor al bell mig de l’entramat urbà.

Foto: Teresa León

Foto: Teresa León

> 12 h
Després de fer una petita incursió, íntima, en l’art africà, ens apropem al Magatzem 2 de l’Espai Tabacalera a L’Arxiu, on es troba l’exposició “Lletres llegades”. Estem força acostumats a sentir a parlar del patrimoni històric, arqueològic i festiu de Tarragona, però la ciutat, és clar, també té un patrimoni literari important, grans figures com Pin i Soler, Yxart i Rovira i Virgili o, actualment, Olga Xirinacs; un llarg recorregut en premis literaris; una bona quantitat d’obres que l’han pres com a referència i escenari de la ficció, i una riquesa d’entitats dinamitzadores que mereixen ser conegudes. Què té de bo si hi anem aquest dissabte? Doncs que hi estan previstes dues visites guiades a càrrec dels responsables de la Casa de les Lletres, l’organitzadora de l’expo. Això sí, reserveu la vostra plaça fent un correu o trucant al 977 29 61 37.

> 13 h
Després d’un matí intens passejant-nos per la tradició i el patrimoni, us proposem posar-vos a to espiritualment… amb el Santoral Postmodern d’Emergència, la darrera proposta del projecte Display dins del programa d’El Teler de Llum. Sona estrany, però no ho és tant: heu vist que hi ha plafons repartits per diversos punts de la ciutat en què alguns artistes periòdicament hi fan propostes creatives? Doncs des de fa poquets dies que la Cristina Lavilla i Víctor de Miután hi han muntat 8 estampes postreligioses de sants do-it-yourself, entitats auxiliadores fetes a la nostra mida que proporcionen solucions als problemes actuals. Els plafons del Display s’han convertit en neocapelletes urbanes que podeu recórrer i completar còmodament: abans de sortir al carrer, descarregeu-vos les instruccions d’ús i aneu seguint el circuit. Si pugem de la Tabacalera, una bona opció és anar a Ramon i Cajal, continuar cap a la plaça Imperial, pujar al carrer Ixart i deixar per després de dinar les altres estampes de Cardenal Cervantes, Gasòmetre i Méndez Núñez; però, bé, són perfectament intercanviables.

Foto: Display - Laboratori Visual

Foto: Display – Laboratori Visual

Foto: Fira del Vi DO Tarragona

Foto: Fira del Vi DO Tarragona

> 18 h
Després de completar el Santoral durant la sobretaula i d’haver baixat una mica el dinar, ja sereu molt a prop de la Rambla, i podreu participar en un dels cursos de tast de vins de la XVII Fira del Vi de la DO Tarragona. Al llarg de la Fira (que dura fins al diumenge), 19 cellers donaran a tastar més d’un centenar de vins i fer-ne un taller és una manera ideal per aprendre a assaborir-los i conèixer-los des d’una nova perspectiva. Cal que us hi apunteu abans, això sí, a l’estand de venda de tiquets; el preu del tiquet és de 10 euros, xifra que inclou sis tastos i una copa serigrafiada.

> 22 h
I, si després de picar alguna encara us queden forces, podeu posar la cirereta al dia assistint al concert que tancarà la sisena edició del Festival Mirallsonor, a la Zala Zero, on Quart Primera presentarà el disc Neurones a la punta d’un iceberg, amb tota la banda en format quintet. Els precediran Coriolà, que tornen a Tarragona amb el seu disc El Debut. Bona música i un gran directe per tancar un itinerari de dissabte enriquidor.

Foto: Quart Primera

Foto: Quart Primera

Text: Rosa Comes
Imatges: Display – Laboratori Visual, Laia Marín, Teresa León, Fira del Vi
DO Tarragona i Quart Primera