Arts visualsBloc

Rubén Perdomo: “M’interessa molt que la gent conegui la part més didàctica i humana dels fotògrafs”

Des del seu estudi al carrer del Vidre impulsa el projecte Photo Km 0, una iniciativa artística per visibilitzar i reivindicar el treball de fotògrafs i fotògrafes tarragonins.
22/11/2019

Rubén Perdomo (Santa Cruz de Tenerife, 1968) és veí de la Part Alta des de fa més de 21 anys. Fotògraf i videògraf, va muntar el seu primer estudi a la ciutat en un petit i soterrat local al carrer del Carme. L’any 2011 el local li va quedar petit i es va instal·lar al singular carrer del Vidre.

Precisament aquest espai s’ha convertit des del passat mes d’agost en l’epicentre del projecte Photo Km 0, una proposta artística creada i coordinada pel propi Rubén que exposa mensualment el treball de 12 fotògrafs i fotògrafes tarragonins.

En els darrers anys el Rubén ha deixat més de banda les sessions fotogràfiques per focalitzar-se a oferir serveis professionals d’impressió a fotògrafs, artistes i institucions. Tot des del seu “Estudi Perdomo” al cor de la Part Alta.

Cartell del projecte

Com i quan neix el projecte Photo Km 0?

La idea va sorgir poc a poc, a mesura que alguns fotògrafs van començar a venir a l’estudi. Em vaig adonar que la gent no coneixia els artistes en general, i encara menys la seva obra. Sempre m’ha agradat que la fotografia estigui al carrer, sóc una mica revolucionari en aquest sentit. Penso que cal donar visibilitat i reivindicar la feina que fan. És com educar i que es respecti el treball i avui en dia costa molt que aquest es respecti.

En què consisteix exactament la iniciativa?

Inicialment ho vaig concebre simplement com exposar una fotografia al carrer, a la finestra del meu estudi. Cada mes un fotògraf diferent, durant un any. Tot i això, aviat em vaig adonar que el projecte quedava una mica coix, perquè la gent seguia sense conèixer realment qui hi havia darrere d’aquella obra i d’aquell nom. Va ser llavors quan vaig voler afegir una part més didàctica a la iniciativa en forma d’entrevista en vídeo. Ara, cada fotografia exposada al carrer va acompanyada d’un codi QR que enllaça amb l’entrevista que li faig a l’autor.

De què es parla en aquests vídeos?

Aquesta és la part interessant. Intento que el fotògraf expliqui la seva obra i el seu treball, però que també parli de la seva part més humana. Com és, com treballa i com pensa. En el fons és intentar donar veu a aquests artistes.

Què passa quan acaba d’exposar un fotògraf?

Cada mes es penja la foto anterior en una petita exposició dins l’estudi. Anirà augmentant poc a poc i si al final hi ha un recull interessant valoraré l’opció de fer una exposició col·lectiva amb tots els participants.

Estàs content del resultat del projecte?

Sí, estic molt content i il·lusionat amb el projecte, la resposta està sent molt positiva. Tot i això, crec que costa arribar a la gent del carrer que no té interès o vinculació amb la fotografia o l’art. La gent passa per davant i no para a mirar la foto, i mira que té una mida gran. No s’hi fixen. Avui tenim moltes coses al cap i no gaudim del caminar. Qui és fotògraf potser ho fa una mica més, però la gent en general no presta atenció.

Km 0 tindrà continuïtat?

Ja ho veurem… (riu). M’agradaria que continués i, de fet, ja he parlat amb gent que voldria participar en una segona edició. Tanmateix, la veritat és que em suposa força feina, ho faig tot jo sol: producció, impressió, laminat, entrevista, gravació… De moment durarà un any, fins a l’agost. Després ja veurem.

Ja per acabar… què n’opines del talent tarragoní?

Veig que la ciutat té molt de talent, però no es valora gens. No m’agrada parlar malament de Tarragona, perquè penso que la gent fa el que ha de fer i això és un problema que tenen també moltes altres ciutats. Però sí que és veritat que te’n vas a França i valoren molt més l’art i la fotografia. Tot és una balança. Aquí, per exemple, s’opta per impulsar molt més la cultura popular. Personalment no m’agrada que es deixi tan orfe el món de l’art, crec que qualsevol tipus d’expressió artística et fa parar i pensar i això és molt important.

Presentació de la inciativa al carrer del Vidre. (Foto: Toni Bonet)

El projecte Photo Km 0 es pot veure en horari comercial a l’exterior de l’Estudi Perdomo de Tarragona (carrer del Vidre, 6) i també en línia.

Els fotògrafs que participen en la iniciativa són: Miguel Bernús, Gerard Boyer, Pep Escoda, Ramon Cornadó, Ram Giner, Verònica Moragas, Nani Nolla, David Oliete, Rubén Perdomo, Lluc Queralt, Alba Rodríguez i Cristina Serra.

Text: David Oliete
Fotografies: Cedides



1 Comentari

  1. Mariana Fiksler
    03/12/2019 Respon

    Horari de km 0 si us plau.Gràcies

Deixa un comentari