La First Lego League (FLL), la competició que promou la investigació científica entre estudiants a partir de l’ús de robots, ha retornat a la normalitat després d’unes edicions condicionades per la pandèmia. Durant tot el matí de dissabte, els joves participants s’han aplegat al Palau Firal i de Congressos de Tarragona per provar els seus projectes, amb l’ajuda dels professors, que els han acompanyat durant el procés. La iniciativa està organitzada per la Universitat Rovira i Virgili, a través de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria (ETSE), i compta amb la col·laboració, entre d’altres, de l’Ajuntament de Tarragona.

L’energia que mou als explorer i als challenger

Les competicions s’han dividit en dues franges d’edat. En la categoria Explorer, adreçada a infants de 6 a 9 anys, els participants han presentat un projecte científic vinculada amb l’energia. Segons Àngel Cid, organitzador de la FLL i director de l’ETSE, els principals reptes eren d’enguany tenien a veure amb “com generem energia, la distribuïm i també la consumim”, a part de “presentar la idea que tenen, que han demostrat amb peces mòbils construïdes amb Lego”. En la segona categoria, anomenada Challenge i adreçada a estudiants de secundària, els joves han explorat el futur de les energies renovables. Un dels punts més destacats de la cita és el disseny d’un robot amb peces del famós joc de construcció. Aquest representa una hibridació amb l’electrònica, i ha de superar un conjunt de proves mitjançant la programació de rutines, seleccionant quines proves volen fer per a obtenir la major quantitat de punts possible en rondes de dos minuts i mig.

Des de l’organització de la competició, Cid destaca les habilitats demostrades pels joves participants: “Tots han treballat conjuntament, s’han sobreposat a les dificultats, han escollit quina idea presentar al jurat i han superat la prova sorpresa, que avaluava la cohesió a l’hora d’aconseguir un objectiu”. L’organitzador de la FLL ha destacat que aquestes jornades “són una manera de fomentar vocacions tecnològiques i científiques; aquestes activitats ajuden a mantenir la curiositat que tenen ja des de petits”.

 

Viure la competició des de dins

Un total 350 nenes i nens han participant en les jornades, dividits en 22 equips provinents de 17 escoles de tota la província de Tarragona. Un d’aquests equips és el de Turbines Francis, de l’escola Elisabeth de Salou, on alguns dels seus membres participen per última vegada a la FLL. Després de tres anys presentant idees, i malgrat que no han pogut passar de fase en anteriors ocasions, han explicat que “aquest any anem a totes”. El seu projecte pretén disminuir la quantitat d’energies no renovables mitjançant reactors nuclears modulars per a estabilitzar el consum, reduint l’ús d’aquests combustibles d’un 45 % a un 18 %.

Una peça clau perquè totes aquestes idees arribin a bon port són els tutors, que han acompanyat des de l’inici als equips. Un d’ells és Ramón Hernández, de l’Escola Santa Teresa de Mora d’Ebre, que ha definit l’esdeveniment com a “increïble, una festa, com diu el lema, això és More than robots”. En el seu cas van proposar-ho com a una extraescolar: “Des de setembre hem anat treballant i al desembre vam començar a fer entrenaments precompetició”. Tot i que segons el responsable “la taula —el maneig dels robots fets amb Lego— és el que més agrada, hem treballat la part del projecte i dels valors de manera equitativa”. En el seu cas porta uns anys participant-hi, i per a aquesta edició han creat una aplicació per a telèfons mòbils que identifica de manera acurada la petjada de carboni que genera cada individu.

 

Una organització colossal

Un equip de voluntariat de gairebé 200 persones provinents de l’ETSE, entre àrbitres, antics i actuals professors i alumnes, han fet possible aquesta dotzena edició de la competició de noves tecnologies. És el cas de la Meritxell Porta, que ha acompanyat un dels grups d’explorers durant tot el dissabte. Ha explicat que “quan em van proposar formar part de la FLL vaig accedir-hi sense pensar-m’ho”. A més, la seva feina “va molt més enllà de guiar-los, els intento donar suport i motivació. Si bé les proves no els han sortit com voldrien, el més important és que el grup se senti bé, en general”. Per a Porta ha sigut la primera vegada que participava a la FLL i ha qualificat l’experiència de “molt positiva, m’ha sorprès molt la companyonia que hi ha entre els participants, a part que d’aquesta manera puc donar suport a la robòtica, una branca que fins fa uns quants anys a les escoles estava una mica oblidada”.

L’Asociación Ingeniera Soy, és l’entitat encarregada d’impulsar FIRST LEGO League a l’Estat espanyol. En conjunt, se celebren tornejos classificatoris a 32 ciutats amb la participació de més de 17.500 participants. Els projectes seleccionats a la fase tarragonina tindran l’oportunitat de participar en la propera fase de la FLL a Espanya.

 

Text: Aleix Pérez

Imatges: Francesc Torres