Yoel Vargas (Tarragona, 2003) es va graduar al Conservatori de l’Institut del Teatre a Barcelona en l’especialització de dansa espanyola. Tot i la seva joventut, va estudiar amb els millors professors durant la seva etapa formativa, i ben aviat va entrar a treballar amb Ángel Rojas, referent coreògraf i ballarí de flamenc.

El seu primer contacte amb el món del flamenc va ser de petit, quan volia imitar els balls que feia la seva germana. Explica que “va arribar un punt on vaig decidir seguir aquest camí, tenia molt clar que era la meva passió”, sempre amb el suport que van mostrar-li els seus pares des del principi.

El privilegi d’actuar a la seva ciutat

Actualment forma part de la companyia del granadí Manuel Liñán, encara que en paral·lel està buscant una manera de crear productes propis: “Ser un artista freelance implica que, a part de formar part d’agrupacions, també tenim els nostres tablaos i altres creacions”.

El jove artista retorna a Tarragona, la seva ciutat natal, debutant amb l’espectacle Flamenco, tablao, i que precisament té el tablao com a element central. Aquesta serà una estrena mundial i un dels actes més destacats del festival Tarragona Sona Flamenc.

Debut en la direcció

El coreògraf explica que l’espectacle que presentarà a Tarragona no hi ha un fil conductor, encara que “tots els components tenen el seu moment per brillar, a més de tenir alguns moments on ballem junts”. Per a la seva elaboració ha comptat amb un equip que defineix com a “mixt i interdisciplinari” i ha decidit confiar tant amb gent de Tarragona com de fora. “Hi ha una mica de tot”, comenta.

Per a l’elaboració d’aquest projecte, Yoel Vargas ha comptat amb la figura d’Antonio Santiago Noño per a tot l’aspecte musical. Es tracta d’un jove que ja és referent en l’escena flamenca i que ha actuat en escenaris de mig món. 

Així mateix, l’acompanyen, a la part instrumental, l’argentí Lucas Balbo, a la percussió, i el sevillà Ñoño Santiago, a la guitarra. Els tarragonins Juanjo de Nayeli i Abraham Jiménez s’encarregaran del cante i en el ball Vargas compartirà escenari amb l’almerienca Aitana Rousseau, formada al Ballet Nacional d’Espanya.

Un viatge pel tablao flamenc

Segons detalla Yoel Vargas, aquest espectacle proposa “un viatge per tot el que passa dins del tablao flamenc”. Descriu les diferents escenes com a “quotidianes, des de moments on els artistes estan asseguts al camerino, fins a explorar algunes escenes que passen més enllà de l’escenari, jugant amb les emocions que vivim abans, durant i després”. 

L’espectacle Flamenco, tabla és, segons Vargas “un moment clau” per a la seva carrera, on estrenarà una obra “on em sento com a casa, envoltat de la meva família”. Encara que ho viu amb una mica de respecte, vol demostrar “la seva evolució com a artista”. Només hi haurà una única funció, que serà al Teatre Metropol el pròxim 10 de març a les 20.30 h.

El ballarí defineix la música com a “vital, és l’energia que et porta a ballar, i més en el flamenc”. Encara que ha comptat amb diversos suports, destaca el pas endavant que representa assumir el rol de director: “Passa des de triar en què està posat el focus en cada moment a com saber triar el vestuari més adequat, així com molts d’altres aspectes”.

Descriu que durant la seva formació ha creat projectes d’aquesta mena, inclús els ha presentat en alguns concursos a Madrid o Barcelona, però així i tot és la primera vegada que dirigeix una obra d’una hora i vint minuts de durada amb quatre artistes damunt de l’escenari. Considera que es troba “en el moment ideal per a fer la gala” i que “tenir l’oportunitat d’estrenar la meva obra a Tarragona és un pas endavant a la meva carrera”.

Cap a on va el flamenc?

El flamenc és un gènere que es troba en constant transformació i reinterpretació. Vargas assegura que dins les noves generacions hi ha “molts casos que demostren que la seva concepció està canviant, com el de Rosalía”. Destaca la capacitat de l’artista catalana de cantar flamenc en una de les gires amb més renom de la indústria musical. “Està arribant a un públic al qual no havia arribat fins al moment”, afirma. L’artista defensa que tot i que a vegades “l’evolució s’allunyi de l’estil més tradicional, no per això deixa de ser flamenc”.

Encara que la proposta que presenta a Tarragona sigui “de caràcter tradicional”, Vargas no descarta en un futur experimentar amb la interacció entre gèneres: “Ara mateix estic treballant amb músics d’altres disciplines. Crec que al final tot suma, et pot agradar més o menys, però sempre t’aporta alguna cosa”.

De cara al futur admet que “m’agradaria molt poder tornar a comptar amb els artistes per a poder repetir aquesta funció, encara que soc conscient que en aquest món és complicat”. Respecte als seus objectius, la seva resposta és clara: “Ballar fins que m’ho permeti el cos”, tot i que afegeix que “en el dia de demà també m’agradaria poder tenir la meva pròpia companyia o col·lectiu, per poder-me expressar com soc realment, apropant tota la meva feina en teatres i altres espais”.

Text: Josep Gallofré

Imatges: Yoel Vargas